Zračne snage gase požare na Korčuli i Pelješcu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pozar_smokvica_21072015_v.jpg
Foto: HRZ i PZO

Zrakoplovi Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, dva Canadaira CL-415, dva Airtractora AT-802 A Fire Boss te jedan helikopter Mi-8 MTV upućeni su danas, 21. srpnja 2015., u 6 sati u akciju gašenja požara u Smokvici na otoku Korčuli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zbog izbijanja požara na lokaciji Potomje na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dio zračnih snaga je preusmjeren na ovo požarište tako da u Smokvici djeluje jedan Airtarctor i helikopter Mi-8 MTV dok su na Pelješcu dva Canadaira i jedan Airtractor.

Prema riječima koordinatora HRZ i PZO za uporabu zračnih snaga iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva priobalja u Divuljama pukovnika Gorana Tomasova zračne snage će se tijekom dana sukladno razvoju situacije na požarištu i dalje dopunjavati i izmjenjivati, a sve u cilju efikasnijeg gašenja požara i djelovanja na onim žarištima koji budu najveća prijetnja. „U ovom trenutku snage su koncentrirane na gašenje požara na Pelješcu, dok na Smokvici „natapamo“ opožareni prostor kako se požar ne bi opet aktivirao i poprimio ogromne razmjere kao jučer u popodnevnim satima i prethodnim danima“.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja) zračne snage baze iz Zemunika bile su do sada angažirane na 38 požarišta (12 u Zadarskoj, 9 u Šibensko-kninskoj, 7 u  Dubrovačko-neretvanskoj, 6 u Splitsko-dalmatinskoj i 4 u Istarskoj županiji).

 

    Zračne snage gase požare na Korčuli i Pelješcu

    Foto: HRZ i PZO

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zracne-snage-gase-pozare-na-korculi-i-peljescu/pozar_smokvica_3_dan1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zracne-snage-gase-pozare-na-korculi-i-peljescu/pozar_smokvica_3_dan2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zracne-snage-gase-pozare-na-korculi-i-peljescu/pozar_smokvica_3_dan3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zracne-snage-gase-pozare-na-korculi-i-peljescu/pozar_smokvica_3_dan4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zracne-snage-gase-pozare-na-korculi-i-peljescu/pozar_smokvica_3_dan5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zracne-snage-gase-pozare-na-korculi-i-peljescu/pozar_smokvica_21072015_v.jpg


Vijesti