Puknuće gume na Canadairu CL-415

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/canadair-885_v-6.jpg
Foto: HRZ iPZO

Tijekom povratka u matičnu zrakoplovnu bazu Zemunik Donji, s gašenja požara u Smokvici na otoku Korčuli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u srijedu, 20. srpnja 2015. godine oko 21.00 sat, prilikom slijetanja na pistu došlo je do puknuća gume na zrakoplovu Canadaira CL-415., koji je u sastavu Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a. 

Pilot je nakon slijetanja uspješno zaustavio zrakoplov.  Tijekom navedenog događaja nije bilo ozlijeđenih.

Prvim pregledom utvrđeno je kako nema oštećenja na zrakoplovu te da je pilot postupio prema svim pravilima struke.

Sukladno uobičajenoj proceduri, nakon što je zamijenjena guma na kotaču, zrakoplov Canadair CL-415 upućen je na tehnički pregled.

Canadair CL-415 amfibija namijenjen je gašenju požara otvorenog prostora, a može se koristiti i za gašenje požara industrijskih postrojenja, traganje i spašavanje na moru, prijevoz tereta i putnika.

Temeljne značajke su mu mogućnost izbacivanja velike količine vode, velika pokretljivost i preciznost te uzimanje vode na malim (kratkim) vodenim površinama. Kod punjenja vode avion glisira brzinom 70 čvorova pri čemu zadržava upravljivost, a može uzimati vodu s mora, jezera te riječnih tokova. U intervalu od samo deset sekundi CL- 415 skupi 5346 litara vode pri čemu prijeđe put od 200 m.



Priopćenja