Započela proslava Dana OSRH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/karlovac_jutro__28052009_2v.jpg

Jutro uoči središnje svečanosti obilježavanja 28. svibnja,  Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske, u Karlovcu je bilo obilježeno s nekoliko događaja.

Na Gradskom groblju Jamadol su, u spomen na poginule hrvatske branitelje, visoka izaslanstva državne i lokalne vlasti, te MORH-a, OSRH, MUP-a i braniteljskih udruga, uz počasni postroj OSRH položila vijence i zapalila svijeće ispod središnjeg križa. U ime predsjednika RH počast je odao zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, u ime Sabora RH Ivan Vučić, u ime Vlade RH ministar obrane Branko Vukelić, a u ime GS OSRH izaslanstvo je predvodio general bojnik Josip Stojković.
Izaslanstva su se potom uputila u crkvu Presvetog Srca Isusovog, gdje je vojni ordinarij msgr Juraj Jezerinac služio Svetu misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu. Odavši počast žrtvama, Jezerinac je riječima podsjetio i na stvaranje OSRH i Domovinski rat, kad je „krunica pobijedila topove“. Biskup se dotaknuo i aktualnog trenutka u kome se nalaze OSRH, vojska države koja je punopravni član NATO-a, Saveza koji nije samo zbroj vojnih potencijala, nego sustav vrijednosti koji štiti suvremena načela mira i humanosti. Misi su nazočili mnogobrojni sadašnji i bivši pripadnici OSRH, branitelji i njihove obitelji, a posebni pečat svojim joj je glasovima dala  Klapa HRM-a „Sveti Juraj“.
U središtu Karlovca građani su od jutra mogli slušati izvedbe Orkestra HV-a, koji su program otpočeli budnicom, da bi ga nastavili koncertom na karlovačkom Korzu.

 

Više o obilježavanju Dana OSRH i Dana HKoV-a >>



Vijesti