Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatske kopnene vojske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/karlovac_dan_osrh_280509_17v.jpg

Osamnaesti rođendan Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske obilježen je brojnim prigodnim događanjima, a središnja proslava održana je 28. svibnja u Karlovcu. Bila je to ujedno prva proslava Dana OSRH-a i HKoV-a otkako je Hrvatska primljena u NATO.

U spomen na prvo postrojavanje Zbora narodne garde, i ove su godine pripadnici Oružanih snaga u svečanom postroju dočekali najviše uzvanike predvođene predsjednicima države, Sabora i Vlade. Uz predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Stjepana Mesića te predsjednika Sabora Luku Bebića i premijera Ivu Sanadera, svečanosti su nazočili potpredsjednici Sabora Željka Antunović i Vladimir Šeks  te potporedsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar obrane te unutarnjih i vanjskih poslova Branko Vukelić, Tomislav Karamarko i Gordan Jandroković, načelnik GSOS-a general zbora Josip Lucić te zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mladen Kruljac, koji je ujedno bio čelnik Provedbenog stožera, kao i drugi visoki vojni uzvanici, predstavnici županijskih i lokalnih vlasti, Vojno-diplomatskog zbora i braniteljskih udruga te brojni građani koji su se tim povodom okupili na stadionu „Branko Čavlović Čavlek“ u sklopu Športsko-rekreativnog centra Korana.
„U životu osobe nazivamo to punoljetnost. S njom se preuzimaju obveze ali i stječu prava kojima dokazujemo zrelost i sposobnost. Ujedno je to i završetak jednog procesa razvoja.
Tako je i s našim Oružanim snagama“, rekao je predsjednik Mesić na proslavi 18. obljetnice OSRH-a i HKoV-a, podsjetivši: „Stvorene kao Zbor narodne garde u okviru Ministarstva unutarnjih poslova, uoči već izvjesne agresije na Republiku Hrvatsku, i u uvjetima međunarodnog embarga, postale su primjer uspješne oslobodilačke vojske. Pripadnici Hrvatske vojske - hrvatski branitelji, u vojnim operacijama, uz žrtve i stradanja, obranili su i oslobodili okupirane dijelove zemlje. Pobjednička i u ratu izrasla vojska našla se pred izazovom transformacije u mirnodopsku vojsku usmjerenu prvenstveno na zadaću odvraćanja od potencijalne agresije, ali i stvaranja sposobnosti uključivanja u procese očuvanja mira diljem svijeta. Taj reformski proces nije bio lak, ali uspjeli smo. Prvenstveno zahvaljujući svim dosadašnjim i sadašnjim pripadnicima Oružanih snaga.“ Zaključivši da je ulazak RH u NATO potvrda naše uspješnosti, napomenuo je da ranije započeti reformski procesi nisu završeni te da članstvo prije svega treba shvatiti kao početak, a ne kraj jednog procesa: „Standardi kao što su visina izdvajanja iz BDP-a za potrebe obrambenog sustava i transparentnost u nabavi tek trebaju biti dostignuti. Jednako je tako i kada je riječ o procesu profesionalizacije Oružanih snaga. Puna profesionalizacija traži značajno poboljšanje radnog i životnog standarda pripadnika Oružanih snaga, uspostavljanje standardiziranog i djelotvornog sustava personalnog upravljanja, sustava planskog vojnog školovanja, kao i planskog opremanja u odnosu na sadašnje stanje“,  rekao je Predsjednik Republike. Obraćajući se pripadnicima OSRH-a, vrhovni zapovjednik im je poručio: „Od Vas očekujem odgovorno i savjesno izvršavanje obveza, od upravljanja sustavom do izgradnje njegove specifične prepoznatljivosti. Već ste brojnim svojim djelovanjem, kako u zemlji tako i u svijetu, pokazali i dokazali da to možete. Činite to i ubuduće. Time ćete ostati svijetli primjer svima onima koji vas percipiraju kao organizaciju kojoj vjeruju, organizaciju za koju znaju da je spremna i sposobna pružiti pomoć i zaštitu uvijek kada je ona pojedincima i zajednici najpotrebnija.“
Prisjećajući se stvaranja hrvatske države i Oružanih snaga, predsjednik Sabora posebno je istaknuo zasluge hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Zaključivši da su nakon veličanstvene pobjede u ratu naše Oružane snage odabrale pravi smjer - transformaciju i profesionalizaciju, koje su nas dovele pod okrilje NATO-a, poručio je da su one ponos naše države te da se i ubuduće od njih mnogo očekuje.
Pripadnicima obrambenog sustava njihov dan čestitao je i premijer Sanader, izrazivši zadovoljstvo što se proslava održava u Karlovcu, gradu koji se dokazao i tijekom rata i u miru, kako je rekao, te je istaknuo da svi građani Hrvatske danas mogu biti ponosni na dan kada Hrvatska vojska slavi svoju punoljetnost. „Ponosimo se našim Oružanim snagama“, poručio je, prisjetivši se događaja otprije osamnaest godina, kao i onih koji su uslijedili, te je dodao: „U tih su osamnaest godina Hrvatska vojska, ali i hrvatska država, zaokružile razdoblje stvaranja i obrane Hrvatske, kao i njezinog povratka u krug zapadnih zemalja.“ I ovaj put istaknuo je kako je od primateljice pomoći tijekom rata Hrvatska postala aktivan čimbenik u osiguranju i očuvanju mira diljem svijeta, zaključivši: „U takvoj afirmaciji na međunarodnom planu ključnu ulogu imale su i imaju naše Oružane snage. Hrvatski vojnici, kao i hrvatski redarstvenici te diplomati danas pridonose ispunjavanju strateških ciljeva hrvatske države, služeći u šesnaest mirovnih misija pod vodstvom UN-a, NATO-a ili EU-a.“ Uputio je čestitke svim pripadnicima OSRH-a u misijama diljem svijeta, poručivši im da se Hrvatska ponosi njima, a posebnu zahvalnost izrazio je svim hrvatskim braniteljima te napose poginulima i ranjenima bez čije žrtve, kako je rekao, ne bi bilo ni slobodne Hrvatske, niti bi Oružane snage svoju punoljetnost doživjele kao pobjednička vojska koja je, njegujući vrijednosti Domovinskog rata, postala dio najmoćnijeg vojno-obrambenog sigurnosnog saveza u svijetu. „Ulazak u NATO savez je, nakon pobjede u Domovinskom ratu, doista kruna svih postignuća koja smo ostvarili posljednjih godina“, poručio je hrvatskim vojnicima, a svim građanima Hrvatske da ćemo ući i u Europsku uniju. Govoreći o globalnoj krizi koja je zahvatila i našu zemlju, proučio je: „U tom smislu neka nas i ova obljetnica podsjeti na duh zajedništva i samopouzdanja, s kojim smo ostvarilli i naše najveća postignuća u suvremenoj povijest našeg naroda i neka nas potakne da udvostručimo naše napore za daljnjuj izgradnju hrvatske države.“
Prigodnim obraćanjima okupljene su pozdravili i čelnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera. „Čast mi je pozdraviti pripadnike Oružanih snaga RH koji su, od onog prkosnog postrojavanja 1991. u Kranjčevićevoj, od vojske branitelja, naoružane često tek beskrajnim domoljubljem, postali pobjednička vojska iza čijih se sjajnih pobjeda rađala slobodna i demokratska Hrvatska“, poručio je postrojenim pripadnicima OSRH-a ministar Vukelić, izražavajući posebnu zahvalnost hrvatskim braniteljima te napose onima koji su na oltar domovine položili svoje živote. Zahvalio je i svim pripadnicima obrambenog sustava za njihov doprinos ulasku Hrvatske u NATO, poručivši da su upravo oni najveća vrijednost tog sustava, te je Dan OSRH-a čestitao i svim pripadnicma koji se trenutno nalaze u misijama diljem svijeta. General Lucić podsjetio je u kojim se sve zemljama nalaze pripadnici hrvatskih Oružanih snaga u mirovnim misijama te je zaključio da pripadnici OSRH-a profesionalno izvršavaju sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i u svijetu, poručivši: „Na istim načelima mira, slobode i ljudskih prava na kojima smo branili Hrvatsku, danas u svijetu pod zastavama NATO, Ujedinjenih naroda i Eurposke unije promičemo interese Hrvatske.“ I on se prisjetio svih hrvatskih branitelja, podsjetivši da bez njihove žrtve ne bi bilo ni ove proslave.
Za osamnaesto rođendan u osamnaest svečanih postroja bili su pripadnici svih grana i rodova OSRH-a. Uz pripadnike OSRH-a, prvi put su u svečanom postroju bili dragovoljni ročnici, koji su zajedno s kadetima nosili ratne zastave, kao i zastave MORH-a i GSOS-a te zapovjedništava i postrojbi OSRH-a. Prvi put su bili postrojeni i predstavnici oružanih snaga stranih zemalja nekih od članica NATO-a, koji su nosili zastave SAD-a, Poljske, Mađarske, Francuske, Njemačke, Italije i Ujednjenog Kraljevstva.
Tijekom središnje proslave održan je atraktivan letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te situacijske vježbe Bojne za specijalna djelovanja i Pukovnije Vojne policije, kao i padobranski skokovi koje su također izveli pripadnici BSD-a, a posebnu pozornost privukli su noviteti u Oružanim snagama. Naime, prvi je put javno izloženo novo borbeno oklopno vozilo Patria, koje će proizvoditi hrvatska tvrtka „Đuro Đaković“, kao i nova jurišna puška te nova odora, koje su u cijelosti rezultat domaće proizvodnje.
U sklopu obilježavanja Dana OSRH-a i HKoV-a u karlovačkoj vojarni „Domobranska“ i na ŠRC Korana organizirani su Dani otvorenih vrata, tijekom kojih su građani mogli razgledati naoružanje i vojnu opremu te razgovarati s dragovoljnim ročnicima i kadetima, kako bi se pobliže upoznali s tim važnim projektima MORH-a za privlačenje osoblja u OSRH-a. Uz to, upriličena je i izložba antiratnih panoa u Zorinom domu u Karlovcu te fotografija iz Domovinskog rata u Domu Oružanih snaga „Zrinski“, u kojemu je uoči središnje proslave održan svečani koncert Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH-a i Klape HRM-a „Sveti Juraj“ uz nastup učenika Glazbene škole Karlovac. Na dan središnje proslave na karlovačkom groblju Jamadol brojna izaslanstva položila su vijence u spomen na poginule hrvatske branitelje, u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusovog vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac predvodio je misu zadušnicu za sve žrtve Domovinskog rata, a za svečano ozračje na ulicama Karlovca pobrinuo se Orkestar OSRH-a.

 

{auto width="644" height="312" displaywidth="432" plthumbs="false"}video_vijesti.xml{/auto}

{auto width="644" height="100" displaywidth="100" plthumbs="false"}audio_vijesti.xml{/auto}

Više o obilježavanju Dana OSRH i Dana HKoV-a >>

 



Priopćenja