U Poljskoj o pitanjima zajedničke sigurnosne politike EU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/simunovic_23092011_v.jpg

Državni tajnik MORH-a  Pjer Šimunović sudjelovao je danas, 23. rujna 2011. godine, u Wroclawu, Republika Poljska, na briefingu/političkom dijalogu za države kandidatkinje za članstvo u EU i europske države NATO saveza (ne-članica EU-a) a koji se održao na marginama neformalnog sastanka ministara država članica EU.

Sastanak je organiziran u sklopu poljskog predsjedanja EU-om tijekom druge polovice 2011. Ispred Visoke predstavnice EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku C. Ashton, sastanak političkog dijaloga vodio je poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak, a na njemu su osim Hrvatske, sudjelovali predstavnici ministarstava obrane Albanije, Crne Gore, Islanda, Makedonije, Norveške i Turske.

Politički dijalog EU s predstavnicima partnerskih zemalja organiziran je kao sastanak s ciljem nastavka informiranja istih o najznačajnijim pitanjima vezanim uz razvoj Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. Posljednji takav sastanak održan je potkraj lipnja 2011. u Bruxellesu neposredno nakon što je Europsko vijeće 24. lipnja 2011. u svojim zaključcima utvrdilo dovršetak pregovora s Republikom Hrvatskom.

Današnji sastanak obuhvatio je raspravu o operacijama EU u području Jugoistočne Europe i Roga Afrike/Somalije i mogućnostima i perspektivama angažmana EU-a na području „južnog susjedstva“ s naglaskom na Libiju. Pored navedenog, rasprava je uključila i pitanja vezana uz razvoj sposobnosti za upravljanje krizama i obrambenih sposobnosti EU-a s posebnim osvrtom na inicijativu vezanu uz razvoj sposobnosti kroz koncept udruživanja i dijeljenja (Pooling and Sharing). Raspravljano je i o budućnosti partnerstva i modalitetima suradnje između EU-a i europskih država kandidatkinja za članstvo u EU, te NATO saveza i UN-a.

Državni tajnik Pjer Šimunović u svom izlaganju je istaknuo kako je RH, kao buduća članica, u potpunosti spremna za sudjelovanje u izgradnji zajedničke europske sigurnosti te podržava nastojanja usmjerena ka razvoju vjerodostojne Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a, pri čemu i sama daje konkretan doprinos kroz sudjelovanje u EU operacijama i EU borbenim skupinama te kroz promicanje razvoja ključnih sposobnosti kroz koncept udruživanja i dijeljenja pokrenute Weimarskim pismom i Ghentskom inicijativom. U tom kontekstu istaknuti su i napori koje Hrvatska zajedno sa svojim srednjoeuropskim partnerima ulaže u Inicijativu Srednjoeuropska rješenja za udruživanje i dijeljenje obrambenih sposobnosti. U pogledu operacija, istaknut je hrvatski doprinos operaciji ATALANTA te operacijama EU u BiH i na Kosovu. Državni tajnik je posebno naglasio i našu potporu djelovanju međunarodne zajednice u rješavanju konflikta u Libiji te naglasio potrebu daljnjeg koordiniranog napora u stabilizaciji Libije u postkonfliktnim uvjetima i u tom kontekstu potrebu nastavka pomoći Prijelaznim vlastima i stanovništvu Libije.



Vijesti