Središte za međunarodne vojne operacije provelo obuku preživljavanja

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/04/obuka_prezivnjavanja_hrvatska_vojska_120419_v.jpg
Foto: HV

Središte za međunarodne vojne operacije (SMVO) provelo je obuku preživljavanja, izbjegavanja odnosno bijega te otpora i izvlačenja (Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction) na poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunj u razdoblju od 1. do 12. travnja 2019.

Obuku je vodila satnica Renata Koković Novosel uz potporu instruktorskog tima SMVO-a i suradnika iz drugih postrojbi, a završilo ju je 10 polaznika. Certifikate o uspješno završenoj obuci polaznicima je uručio zamjenik zapovjednika SMVO-a pukovnik Abdulah Selimović.

To je šesta S.E.R.E. obuka razine C, a od 8. do 11. travnja provodila se završna vježba u neprekidnom trajanju od 72 sata. Polaznici su usvojili neophodne vještine preživljavanja, izbjegavanja odnosno bijega te otpora i izvlačenja od trenutka njihove moguće izolacije i/ili zarobljavanja (za posade zrakoplova to je trenutak iskakanja odnosno prinudnog slijetanja, a za ostale pripadnike to je trenutak odvajanju od vlastitih i/ili prijateljskih snaga) do njihovog izvlačenja.

Obuka je namijenjena prvenstveno pripadnicima Oružanih snaga RH koji se upućuju u područje operacije ili misije na dužnosti visokog rizika od izolacije i zarobljavanja, kao i pripadnicima specijalnih snaga i postrojbi za dubinsko izviđanje te vojnim pilotima i zrakoplovnim posadama.

Foto: HV

Vijesti