Posjet Veleposlanika SAD-a Hrvatskoj ratnoj mornarici

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/04/kohorst_hrm_110419_02.jpg
Foto: HV / HRM

U posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici u četvrtak, 11. travnja 2019., boravio je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst

U posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici u četvrtak, 11. travnja 2019., boravio je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst.

Veleposlanika Kohorsta sa suradnicima primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli. 

Nastavno na dugogodišnju uspješnu bilateralnu suradnju ratnih mornarica dviju država, razgovaralo se i o budućim oblicima iste, s naglaskom na zajedničke napore u osiguranju stabilnog i sigurnog okružja u području Jadrana i Mediterana.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice istaknuo je kako je SAD vrlo značajan partner za HRM te kako je riječ o suradnji koja traje više od 20 godina.

„Naša suradnja vrlo je kvalitetna, posebno na području obrazovanja, ali i u kontekstu vojne opreme koju su Sjedinjene Američke Države donirale Hrvatskoj ratnoj mornarici. Riječ je opremi za uklanjanje minskih naprava i ona je za nas vrlo značajna“, kazao je komodor Raffanelli te izrazio uvjerenje u daljnji nastavak dobre suradnje hrvatske i američke ratne mornarice.

Foto: HV / HRM

U toj prigodi, veleposlanik SAD-a Kohorst izrazio je zadovoljstvo što ima priliku boraviti u splitskoj vojarni i uvjeriti se još jednom u izvrsnu suradnju Republike Hrvatske i SAD-a.

Naime, jedan od povoda posjeta američkog veleposlanika bila je i prošlogodišnja donacija opreme Vlade SAD-a HRM-u. Kako je bilateralna suradnja dviju mornarica usmjerena na unaprjeđivanje interoperabilnosti, nakon prijema prezentirana je uporaba donirane opreme Voda protuminskih ronitelja Flotile HRM-a. Tijekom prezentacije demonstriran je rad autonomnog podvodnog vozila (APV) za protuminska djelovanja REMUS 100.

Foto: HV / HRM

Priopćenja