"Rudi - nebo nad Hrvatskom"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/20_god_hrz_09122011_v.jpg

Povodom 20. godišnjice osnivanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, u Galeriji MORH-a "Zvonimir"  8. prosinca otvorena je izložba slika profesora Ivana Mustača te maketa aviona fra Ante Udovičića.

U čast i na sjećanje brigadira Rudolfa Perešina, hrvatskog pilota koji je 25. listopada 1991. avionom MIG 21 bivše JNA preletio iz Bihaća u Klagenfurt i tim herojskim činom zadivio sve hrvatske domoljube te izazvao dodatnu pozornost svjetske javnosti na ratna stradanja u Hrvatskoj, Ivan Mustač izložbu je nazvao "Rudi-nebo nad Hrvatskom".
Slike Ivana Mustača podijeljene su u nekoliko cjelina: Rudi-Domovinski rat, Prošlost u zrakopolovstvu Hrvatske i Budućnost HRZ i PZO-a.

Legendarne Rudijeve riječi " Ja sam Hrvat i neću i ne mogu pucati na Hrvate", te njegova tragična pogibija u vojnoj akciji "Bljesak", kao i svi ostali hrabri poginuli branitelji u Domovinskom ratu, nadahnuli su me na stvaranje ciklusa slika o zrakoplovstvu u Hrvatskoj, još od začetnika Fausta Vrančića pa sve do današnjih dana, rekao je profesor Mustač prilikom otvorenja izložbe.
Naglasio je da je središnji dio izložbe posvećen četvorici "nebeskih vitezova" pilotima HRZ i PZO-a, brigadiru Perešinu, pukovnicima u mirovini Danijelu Boroviću i Ivici Ivandiću, te aktivnom brigadiru Ivanu Selaku, koji su također preletili borbenim avionima JNA na područje Republike Hrvatske i zajedno s Perešinom počeli stvarati borbenu komponentu HRZ i PZO-a.

Povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, prilikom otvaranja rekao je da je: "Mustač je sjajni poznavatelj letjelica, a odabravši slikarski postupak koji traži izuzetnu vještinu ruku i minucioznu razradu svih fragmenata-tehniku gvaš, pokazao je da uz likovnu može ispuniti i dokumentarnu formu". Dodao je kako detaljnim pristupom i maštovitošću kompozicija slika aviona prof. Mustač vrlo sretno integrira ih u krajolik, prenoseći atmosferu borbenih akcija sukladno karakteru djelovanja vojnih aviona.

Franjevac Ante Udovičić po prvi put se predstavlja javnosti sa maketema aviona, izrađenim od papira. Uz slikarstvo i poeziju zavolio je i zrakoplove, kaže fra Ante, pa je od 2003. počeo intenzivno izrađivati i čuvati makete zrakoplova jer ih je do tada poklanjao. Zanimljivo je da niti jedna maketa nema nacrt, a pojedine od njih imaju čak više od pedeset dijelova.
" Kao što suncokret prati putanju sunca tako je mene pratila i prati želja za umjetnošću“, tvrdi fra Ante, umjetnik i svećenik, koji trenutno obnaša dužnost tajnika franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Dosada je objavio i tri zbirke pjesama te imao samostalnu izložbu slika u Zadru.

Otvorenju izložbe uz mnoge uzvanike nazočili su i zamjenik načelnika Glavnog stožera, kontraadmiral Zdenko Simičić, kao izaslanik načelnika GS OS general pukovnika Drage Lovrića, zapovjednik HRZ i PZO-a, brigadni general Dražen Šćuri, koji se tom prigodom i zahvalio svim braniteljima Domovinskog rata, a posebno onima koji su stvarali HRZ i PZO, pripadnicima koji svojim današnjim djelovanjem unaprjeđuju kvalitetu sustava hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te u povodu 12. prosinca, Dana HRZ i PZO-a pozvao sve nazočne na Dan otvorenih vrata ZB "Pleso".  

Izložbu je otvorio državni tajnik MORH-a Mate Raboteg koji je, uz zahvale autorima i pripadnicima HRZ i PZO-a, u obraćanju naglasio kako vjeruje da će se naći kvalitetno rješenje za budući razvoj HRZ i PZO, a da za to najveću motivaciju daju upravo hrabra djela pilota o kojima  je riječ u ovoj važnoj dokumentarno, a umjetnički vrlo zanimljivom izložbom, iznio je u svom viđenju izložbe državni tajnik Raboteg.

Izložba je otvorena do 15. prosinca i može se razgledati  od ponedjeljka do petka u radno vrijeme Galerije od 10 do 18 sati. Ulaz slobodan.


    Izložba "Rudi – nebo nad Hrvatskom" u galeriji MORH-a

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_15.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-rudi-nebo-nad-hrvatskom-u-galeriji-morh-a/20_god_hrz_09122011_16.jpg


Vijesti