Ministarski sastanak članica Američko – Jadranske povelje u Draču

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/a5_09122011_v.jpg

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Ministarstva obrane Pjerom Šimunovićem sudjelovalo je od 8. do 9. prosinca 2011., u Draču, Republika Albanija, na ministarskom sastanku država članica Američko-Jadranske povelje. Na sastanku su, uz izaslanstva članica Povelje (Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država), sudjelovala u svojstvu promatrača i izaslanstva NATO-a, NATO-vog Zapovjedništva za operacije, RACVIAC-a, RCC-a, Republike Slovenije i Kosova.

Uvodno, pozdravne govore održali su i Predsjednik Republike Albanije Bamir Topi te zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije admiral James Stavridis.

Tema ministarskog sastanka obuhvatila je raspravu po pitanju novih pristupa i mogućnosti regionalne suradnje u sklopu Američko – Jadranske povelje te iskustvima i mogućnostima zajedničke suradnje u mirovnim misijama i operacijama. Medu ostalim u središtu rasprave bili su novi izazovi i pristupi regionalnoj suradnji i izgradnji obrambenih sposobnosti u uvjetima smanjenih obrambenih proračuna kroz koncept Smart Defence.

Vezano uz suradnju u okviru mirovnih misija i operacija, poseban naglasak je stavljen na naučene lekcije te mogućnosti daljnjeg doprinosa članica Povelje međunarodnom miru i stabilnosti kroz zajedničko sudjelovanje u operaciji ISAF u Afganistanu. U tom kontekstu posebno je istaknut doprinos država članica Povelje u Školi vojne policije Afganistanske nacionalne vojske gdje je Republika Hrvatska preuzela vodeću ulogu. U svom izlaganju državni tajnik Pjer Šimunović se zahvalio na dosadašnjem doprinosu članica Povelje operaciji u Afganistanu posebno u okviru Škole vojne policije te predložio nastavak suradnje kroz oblikovanje zajedničkih mentorskih timova.

Sudionici sastanka također su se usuglasili o značaju nastavka suradnje između članica Američko - Jadranske povelje kao odgovarajućeg mehanizma za promicanje regionalnog dijaloga i obrambene suradnje te jačanje nacionalnih sposobnosti prema zajedničkom cilju regionalne integracije u euro-atlantske strukture.

Na marginama sastanka čelnici izaslanstva potpisali su i Zajedničku izjavu te Pristupno pismo kojim Bosna i Hercegovina pristupa postojećem Sporazumu o zajedničkom doprinosu Republike Hrvatske, Republike Albanije, Republike Makedonije i Crne Gore Školi vojne policije u Kabulu.



Vijesti