Potpisan Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/eu_09122011_1_v.jpg

Potpisivanjem Ugovora o pristupanju Europskoj uniji kojega su u ime Republike Hrvatske potpisali predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor te čelnici 27 zemalja EU, danas, u petak 9. prosinca 2011. Hrvatska je promijenila status iz zemlje kandidata za članstvo za EU u pristupajuću zemlju. Hrvatska će punopravnom članicom postati za godinu i pol dana nakon ratifikacije ugovora u Hrvatskoj i zemljama članicama. Ugovorom je predviđeno da to bude 1. srpnja 2013. godine.


"Svjedočimo povijesnom činu, potpisivanje Ugovora o pristupanju čin je koji po svojoj važnosti za hrvatske građane stoji uz bok odluci Hrvatskog sabora u neovisnosti", rekao je predsjednik RH Ivo Josipović. "S Europom Hrvatska je bogatija, a s Hrvatskom je i Europa bogatija", kazao je hrvatski predsjednik, naglasivši da svoju teško stečenu suverenost Hrvatska ne predaje EU-u već njezin dio ulaže u Uniju.

Potpis na pristupni ugovor stavili su točno u 10,33 hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, što je bilo popraćeno velikim pljeskom nazočnih državnika.






    Potpisan Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-ugovor-o-pristupanju-hrvatske-eu-u/eu_09122011_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-ugovor-o-pristupanju-hrvatske-eu-u/eu_09122011_2.jpg


Vijesti