Posjet ministra obrane Republike Mađarske MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/priopcenje_150208.jpg

Izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Mađarske, predvođeno ministrom obrane dr. Imrom Szekeresom, posjetilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, u petak, 15. veljače 2008.

Tom prigodom, na konferenciji za medije, ministar obrane Branko Vukelić izrazio je zadovoljstvo što je prvi bilateralni posjet MORH-u, za njegova mandata, upravo iz Republike Mađarske, zemlje s kojom Hrvatska ima vrlo dobre prijateljske odnose i koja nas u velikoj mjeri podupire na putu ka EU, a posebno u NATO. Na tome se posebno zahvalio mađarskom kolegi dr. Imri Szekeresu.

Teme sastanka bilateralnog posjeta, uz NATO su bile i sigurnosna situacija u jugoistočnoj Europi, bilateralna suradnja i način njenog poboljšanja. Pri tome je naglašeno da će GS OS dviju zemalja intenzivirati razmjenu vojnih iskustava u preustroju Oružanih snaga.

Ministar Vukelić istaknuo je i vrlo dobru suradnju hrvatskih i mađarskih OS u mirovnoj misiji u Afganistanu te zaključio da je Republika Mađarska hrvatski partner, koji joj daje punu potporu za članstvo u NATO kao i za sigurnosnu situaciju u cijeloj regiji.

U svom obraćanju ministar obrane dr. Imre Szekeres se zahvalio ministru Vukeliću na pozivu te rekao da je Republika Hrvatska za Mađarsku strateški partner s kojom će surađivati i u NATO-u i Europskoj uniji. Naglasio je da Mađarska bezuvjetno podržava ulazak Hrvatske u Sjeverno atlantski savez iznijevši stav da je Hrvatska ispunila sve uvjete za članstvo u NATO, te je izrazio uvjerenost da će na Summitu u Bukureštu, Hrvatska zasigurno dobiti poziv. Spomenuo je i važnost ulaska u NATO i ostalih dviju zemalja kandidata, Albanije i Makedonije, zbog povećanja sigurnosti na Balkanu. Naime, ministar Szekeres drži da je sigurnost na Balkanu, uvjet sigurnosti u cijeloj Europi.

O suradnji dvaju ministarstava rekao je da su definirali buduće oblike suradnje, koje će Glavni Stožeri OS Mađarske i Hrvatske provesti, te naglasio uvjerenost da će se strateška suradnja dviju zemalja proširiti i na drugim područjima kao što su gospodarstvo, kultura i dr. Na kraju, mađarski ministar Szekeres zaželio je kolegi ministru Vukeliću da Hrvatska potpiše ulazak u članstvo NATO-a na njegovu 60. godišnjicu.



Priopćenja