Izložba u galeriji "Zvonimir"

U galeriji MORH-a „Zvonimir", Bauerova 33, u srijedu 20. veljače 2008. u 19,00 sati bit će otvorenje samostalne izložbe slika pod nazivom „OKAMINE". Na Izložbi se akademska slikarica BRANKA DUBOVAC predstavlja s četrdesetak recentnih radova, nastalih u razdoblju od 2006. do 2008. godine, kombinirane tehnike, dimenzija 43x46 cm. Izložba je organizirana u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, u čijem će se Izložbenom salonu isti postav moći pogledati od 21. ožujka do 3. travnja 2008.


Branka Dubovac pripada mladoj generaciji slikara, rođena je 1977. u Splitu. Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala je 2002. u klasi prof. Eugena Kokota. Ovo joj je peta samostalna izložba. O slikarstvu Branke Dubovac: piše Vladimir Rismondo ml. u predgovoru kataloga među inim i sljedeće: ..."Njezine slike nastaju mukotrpnom procedurom slaganja, te međusobnog prožimanja slojeva pijeska i boje. a sve to začinjeno je grebanjem, urezivanjem, izbijanjem i poliranjem slikane površine. Kao rezultat cijelog tog procesa, slika Branke Dubovac nastaje kao svojevrsni model kozmogonijskih procesa, u kojima se iz prvotnog kaosa uvijek iznova gradi prvotni jezik. Gradnju prepoznajemo u vidu spore kristalizacije znakova na površini djela; znakovi se, pak, okupljaju najprije u vidu naoko slučajnih mrlja, a potom postaju sve čvršći, da bi se poneki među njima ukazao u vidu plitkog reljefa.

Zanimljivo je pratiti evoluciju Brankinog jezika. Naime, ranije je izrađivala slike s ciljem materijaliziranja jednog jedinog znaka koji je neodređeno podsjećao na obris kakve primitivne životinje, brutalistički shvaćenu sliku stabla, pa čak i na ljudsku glavu u profilu. Odnedavno je, pak, slikarica otkrila tehniku montaže, shvativši kako se na površini djela mogu skupa naći i znakovi naoko različitog podrijetla."...Izložba se može razgledati zaključno do 5. ožujka 2008. u radno vrijeme gaferije Zvonimir; pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati. nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.



Najave