Pjer Šimunović na sastanku EU Trojke

Državni tajnik Ministarstva obrane RH Pjer Šimunović sudjelovao je u ponedjeljak, 18. svibnja, u Bruxellesu na sastanku EU Trojke s ministrima obrane država kandidata za članstvo u EU i država članica NATO-a koje nisu članice EU. Osim hrvatskog, sastanku su nazočila i izaslanstva Makedonije, Turske, Albanije, Islanda i Norveške.

Tijekom sastanka ministri obrane razgovarali su o europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici i operacijama EU-a, uključujući operaciju EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini, operaciju NAFVOR Atalanta u Somaliji, te transferu operacije EU u Čadu i Srednjoafričkoj Republici (EUFOR Tchad/RCA) na UN misiju MINURCAT koji je proveden 15. ožujka 2009. Tijekom radnog ručka na kojem im se pridružio i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Sheffer, ministri su razgovarali o suradnji EU sa strateškim partnerima NATO-om, UN-om i Afričkom unijom.

U svom obraćanju državni tajnik Šimunović istaknuo je da Hrvatska sudjeluje u svim područjima Europske sigurnosne i obrambene politike, počevši od Afganistana, operaciji na Kosovu i operaciji NAFVOR Atalanta u Somaliji. Naglasio ja kako Hrvatska također logistički i operativno pridonosi europskoj operaciji Alteha u BiH. „Hrvatska također pozdravlja pojačanu međunarodnu pozornost prema Bosni i Hercegovini, koja se očituje posjetom američkog potpredsjednika Joea Bidena i visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane. Pojačana pozornost i potpora BiH u smislu njezine europske perspektive u interesu je svih triju njezinih konstitutivnih naroda i u najboljem interesu Republike Hrvatske“, rekao je državni tajnik Šimunović.

Uz državnog tajnika Pjera Šimunovića, sastanku su nazočili i veleposlanik RH pri EU Branko Baričević, vojni predstavnik pri NATO-u general bojnik Drago Lovrić i tajnik u Misiji RH pri EU Danijel Međan.



Vijesti