17. vojno-redarstveno hodočašće u Lourdes

„Mnogo nacija, jedan Božji narod“ geslo je ovogodišnjeg, 51. međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdes, na kojemu su po sedamnaesti put od 12. do 19. svibnja sudjelovali pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije te branitelji i članovi braniteljskih udruga. Zajedno s njima hodočastili su predstavnici hrvatskih vatrogasnih i povijesnih postrojbi, kao i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U ime Ministarstva obrane u Lourdes je došao državni tajnik Mate Raboteg, a u ime Ministarstva unutarnjih poslova Ivica Franić. U sastavu hrvatskog izaslanstva u Lourdesu su bili i veleposlanik RH u Francuskoj, Mirko Galić, te vojni izaslanik, pukovnik Andrija Šakić. Zapovjednik hodočašća bio je brigadni general, Drago Matanović, a njegov zamjenik, brigadni general Frane Tomičić, koji će iduće godine predvoditi hrvatske hodočasnike.

Nakon misnog slavlja, koje je na Zagrebačkom velesajmu predvodio vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac, iz Zagreba je 12. svibnja put Lourdesa krenulo oko 1300 hodočasnika. Dug put do Lourdesa i natrag, osim u zajedničkom druženju, provelo se i u zajedničkoj molitvi, a tako je bilo i tijekom boravka u tom najvećem i najpoznatijem marijanskom svetištu. Prvo jutro u Lourdesu održala misa u crkvi Svete Bernardice, koju je propovijedao vojni kapelan o. Vladislav Mandura. U toj crkvi u organizaciji Hrvatske služena je i međunarodna misa za sva izaslanstva koja govore slavenskim jezicima, a predvodio ju je biskup Juraj Jezerinac.

Okupljeni u zajedništvu, svatko sa svojim mislima i željama, molilo se i ispred Spilje ukazanja, a potom je general Matanović zapalio hrvatsku zavjetnu svijeću. U crkvi Sv. Bernardice održano je i pokorničko bogoslužje, a za sve koji su se željeli ispovijediti na tom svetom mjestu to je bila prilika koja se ne propušta. Takva je bila i procesija sa svijećama – impresivan doživljaj i za one koji su u toj veličanstvenoj rijeci svjetlosti sudjelovali u više navrata. Dakako, svi hodočasnici sudjelovali su i na svečanosti otvorenja Međunarodnog vojnog hodočašća u Bazilici svetog Pija X, kao i u Procesiji s presvetim oltarskim sakramentom na Trgu Esplanade, središnjem mjestu svetišta, a hrvatsko izaslanstvo je pred spomenikom na Trgu Peyramale odalo počast svim poginulim vojnicima.

Središnji događaj i vrhunac cijelog hodočašća bila je međunarodna misa za sve hodočasnike, a na nedjeljnoj misi, održanoj uoči ceremonije zatvaranja 51. međunarodnog vojnog hodočašća, u Bazilici Pija X okupili su se brojni hodočasnici iz 64 zemlje svijeta.

Na povratku iz Lourdesa u Nici su hodočasnici posjetili Hrvatsku katoličku misiju, gdje se služila misa, a zadnji dan putovanja u Italiji, u Padovi se posjetio i franjevački samostan Sv. Leopolda Mandića u kojem se kod groba sv. Leopolda Mandića također služila misa, te se razgledao samostan u kojemu je smješten memorijalni prostor sv. Leopolda Mandića, kao i Bazilika sv. Ante Padovanskog.

Po povratku u Zagreb hodočašće je završilo kako je i počelo – misnim slavljem i zahvalom na Zagrebačkom velesajmu.



Priopćenja