Komemoracija poginulim britanskim vojnicima na Visu

Državni tajnik Ministarstva obrane RH Mate Raboteg nazočit će u utorak, 19. i u srijedu, 20. svibnja komemoraciji poginulim britanskim vojnicima tijekom Drugog svjetskog rata na otoku Visu.

Prvog dana, u utorak, 19. svibnja, s početkom u 19 sati, u Zgradi baterija u Gradu Visu, bit će otvorenje izložbe Hrvatskog povijesnog muzeja pod nazivom „El Shatt – zbjeg iz Hrvatske u pustinju Sinaja“. Izložba prikazuje život više od 30 tisuća ljudi iz Hrvatske u izbjegličkim logorima u Sinajskoj pustinji.

U srijedu, 20. svibnja, na Britanskom groblju u Gradu Visu, s početkom u 9 sati i kod spomenika Kraljevskog zrakoplovstva UK Velike Britanije i Sjeverne Irske u Gradu Komiži, s početkom u 10.30 sati, održat će komemoracija i paljenje svijeća za poginule britanske vojnike.

Vijence će položiti britanski veleposlanik David Blunt, državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić, predstavnici gradova Visa i Komiže, te britanski veterani koji su sudjelovali u ratnim operacijama na otoku Visu tijekom Drugog svjetskog rata.

Oko šest tisuća britanskih komandosa i pripadnika Kraljevske ratne mornarice došlo je na otok Vis tijekom 1943.-1944. godine kako bi pomogli u borbi protiv sila osovine. Baza na Visu imala je i uzletište za avione kojima je dostavljana hrana, vojska i oružje. Uzletište koje su na Visu napravili Britanci može se vidjeti i danas.

Osoba za kontakt za navedeni događaj je časnik za odnose s javnošću Zapovjedništva HRM-a kapetan fregate Francois Buj, mob:098/204-216



Najave