Fotoizložba "Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/split_12092009_5_v.jpg

U organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH, u Fotoklubu Split 12. rujna otvorena je zajednička izložba fotografija pod nazivom "Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira".


Na otvorenju izložbe, kojemu je nazočio predsjednik RH Stjepan Mesić, uime organizatora okupljenima su se obratili državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović i britanski veleposlanik u RH David Blunt. Izrazivši zahvalnost MORH-u na izvrsnoj suradnji u organizaciji ove izložbe, Blunt je ujedno istaknuo izvrsnu suradnju britanskih i hrvatskih oružanih snaga, čiji pripadnici zajedno sudjeluju u mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta. Također je odao priznanje hrvatskom obrambenom sustavu za uspješno provedene reforme te je pohvalio pripadnike OSRH-a, posebno istaknuvši profesionalizam i požrtvovnost hrvatskih vojnika koji sudjeluju u postizanju i očuvanju mira diljem svijeta.

"Ova izložba dokaz je britansko-hrvatskog prijateljstva", rekao je Šimunović, zaključivši da je današnji zajednički angažman britanskih i hrvatskih vojnika u misiji ISAF u Afganistanu najbolji nastavak suradnje iz Drugog svjetskog rata. Napominjući da je Hrvatska spremna produbljivati te veze, zahvalio je britanskom veleposlaniku na dosadašnjoj potpori Ujedinjenog Kraljevstva te je uime ministra obrane Branka Vukelića otvorio izložbu. Na 30-ak fotografija prikazano je sudjelovanje pripadnika hrvatskih i britanskih oružanih snaga u nekoliko međunarodnih operacija i misija poput ISAF-a u Afganistanu, MINURCAT-a u Čadu, OP TELIC–a u Iraku i drugih. Autor hrvatskih fotografija je Tomislav Brandt, dugogodišnji djelatnik MORH-a i fotograf Hrvatskih vojnih glasila, na temelju čijih su vrhunskih snimaka iz Afganistana i Čada nastale i dvije fotomonografije.

Izložba je organizirana u sklopu obilježavanja 65. obljetnice nogometnog susreta između reprezentacija NK Hajduka i britanske vojske, održanog 23. rujna 1944. u Bariju u Italiji, a tim su povodom na splitskom Poljudu snage odmjerile i nogometne reprezentacije britanskih i hrvatskih oružanih snaga. Prijateljski susret, koji je završio rezultatom 1:0 u korist Hrvatske zahvaljujući pogotku vojnika Dalibora Jukića iz GOMBR-e, pratio je i predsjednik Mesić. Utakmici i otvorenju izložbe nazočili su i predstavnici OSRH-a, zamjenik načelnika Glavnog stožera kontraadmiral Zdenko Simičić i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić, kao i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader te gradonačelnik Splita Željko Kerum. U sklopu obilježavanja prigodne obljetnice održan je i bilateralni susret državnih tajnika hrvatskog i britanskog ministarstva obrane, Pjera Šimunovića i Billa Rammella.

 

{phocagallery view=category|categoryid=186|limitstart=0|displaydownload=1| detail=4|enableswitch=1}



Vijesti