Susret ministara obrane Hrvatske i Belgije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/belg_mo_zg_14092009_4_v.jpg

Ministar obrane Branko Vukelić primio je u ponedjeljak, 14. rujna, u MORH-u u službeni posjet izaslanstvo Ministarstva obrane Kraljevine Belgije koje je predvodio ministar obrane Pieter de Crem.

U izjavi za medije sastanak sa svojim belgijskim kolegom ministar Vukelić ocijenio je izuzetno dobrim. Istaknuo je i kako je bilateralna suradanja između dvije zemlje odlična, ali i kako ima dosta prostora za njezino produbljenje i to primjerice u području izobrazbe i edukacije, razmjeni iskustva u sudjelovanju u mirovnim misijama i operacijama, tranzicijskim procesima u ministarstvima obrane i oružanim snagama dviju zemalja, modelima pribavljanja osoblja te drugim područjima. Napomenuo je i kako se jedan pripadnik HRM-a nalazi na belgijskoj fregati u sklopu operacije ATALANTA što će, kazao je, za nas biti itekako vrijedno iskustvo.

Ministar Vukelić se belgijskom ministru obrane zahvalio i na podršci koju je Belgija davala našem ulasku u NATO savez.
Belgijski ministar obrane Pieter de Crem izrazio je zadovoljstvo posjetom te odnos između dvije zemlje ocijenio odličnim. Podsjetio je i kako je Belgija podupirala članstvo Hrvatske u NATO savez, te da isto tako podupire i naše članstvo u Europskoj uniji, predsjedanje kojom će Belgija preuzeti u lipnju sljedeće godine. Bilateralnu suradnju ocijenio je odličnom, ali i istaknu kako se ona može dodatno pojačati, produbiti i proširiti u područjima  koja su od interesa za obje zemlje.

U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj ministar obrane Kraljevine Belgije Pieter de Crem nazočit će sutra, 15. rujna, na prezentaciji DV dana (DV day-a) međunarodne vojne vježbe "Jackal Stone 09", koji se održava u vojarni "Josip Jović" u Udbini.



Priopćenja