Obilježena 18. obljetnica pogibije pripadnika 91. zrakoplovne baze u Puli

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pula_10112009_v.jpg

U utorak, 10. studenoga, obilježena je 18. obljetnica pogibije dvojice pripadnika HRZ i PZO bojnika Marijana Vinkovića i časničkog namjesnika Dušana Bulešića te dvojice pripadnika specijalne postrojbe MUP-a Vicalj Marjanovića i Steve Grbića kod spomen obilježja na prostoru Eskadrile borbenih aviona 91. zb HRZ  i PZO u Puli.

Tijekom održavanja Komemoracije u prigodnom govoru zapovjednik Eskadrile borbenih aviona 91. zb HRZ i PZO bojnik Adrian Celija je istaknuo: „ Njihova je domoljubnost bila jača od izazova opasnosti. Svojom su nesebičnom žrtvom spasili živote mnogih drugih, iz velike tragedije koja se dogodila prije 18. godina trebamo pamtiti nesebičan čin velike ljubavi i domoljublja koji mora nastaviti živjeti kroz nas, u našim djelima, u našim sjećanjima u ime njih , njihove djece , njihovih obitelji i u ime jedine nam Republike Hrvatske“.

Na obilježavanju 18. obljetnice pogibije pripadnika HRZ i PZO i policije okupile su se obitelji poginulih, izaslanstvo Grada Pule, izaslanstvo Zračne luke Pula, izaslanstvo PU Istarske, predstavnici zapovjedništva 91. zb HRZ i PZO i bivši zapovjednici postrojbe, a molitvu za poginule predvodio  je  umirovljeni porečki i pulski biskup mons. Antun Bogetić. Obitelji poginulih, predstavnici EBA 91. zb HRZ i PZO, izaslanstvo PU Istarske i izaslanstvo Grada Pule položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju palih pripadnika HRZ i PZO i policije.
Ova se Komemoracija održava tradicionalno svake godine na dan kada je prostor eskadrile i letjelišta u Puli 10. studenoga 1991. preuzela Hrvatska vojska od tadašnje JNA i kada su prilikom razminiranja baze od  nagaznih mina poginula četiri djelatnika - dvojica pripadnika zrakoplovne skupine HV i dvojica pripadnika specijalne postrojbe MUP-a RH.



Vijesti