Obilježena 13. obljetnica vojno-redarstvene operacije «Bljesak»

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/okucani_v.jpg

Budnicama Orkestra HV u Okučanima, dana 01. svibnja 2008. započelo je svečano obilježavanje 13. obljetnice vojno-redarstvene operacije «Bljesak» na kojoj se okupio cijeli državni vrh, odajući tako počast svim poginulim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote ugradili za slobodu Domovine.

Uz izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom RH Stjepanom Mesićem, predsjednika Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem, predsjednika Vlade RH predvođeno dr. Ivom Sanaderom te Oružanih snaga RH predvođeno načelnikom Glavnog stožera RH generalom zbora Josipom Lucićem na Središnjem križu kod spomen parka hrvatskih vitezova vijence su položili i zapalili svijeće brojne udruge proizašle iz domovinskog rata i obitelji poginulih.

Uz predsjednike RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH, svečanosti su nazočili i potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ministri obrane Branko Vukelić, unutarnjih poslova Berislav Rončević i kulture Božo Biškupić.
Pred svečano postrojenim ešalonima Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te Hrvatskog vojnog učilišta na igralištu ŠRC-a blaženog kardinala Alojza Stepinca, predsjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH Stjepanu Mesiću prijavak je podnio zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac.

Trojica predsjednika su se nakon izvođenja himne te minute šutnje obratili okupljenima.
Predsjednik Mesić u svom govoru istaknuo je da je Bljesak bila izvrsno pripremljena i provedena akcija u kojoj su se hrvatske vojne i policijske snage za samo nekoliko sati razbile protivnika i oslobodile Okučane i do tada okupirani dio Zapadne Slavonije čime su bili stvoreni uvjeti za pripremu i provedbu operacije Oluja te oslobađanje svih do tada okupiranih područja. Sve te akcije kao i diplomatska aktivnost omogućili su da RH danas postane jedna od najaktivnijih članica međunarodnih mirovnih misija, kazao je Mesić dodavši da je ulazak u NATO jedan od koraka koje RH poduzima na putu razvoja i jačanja vlastite sigurnosti, suradnja sa zemljama regije te u pronalaženju odgovora na nove sigurnosne izazove i prijetnje na početku 21. stoljeća na području Europe, ali i u njenom susjedstvu. Na kraju se predsjednik Mesić još jednom zahvalio braniteljima koji su omogućili izgradnju današnje moderne hrvatske države.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić slikovito je opisao akciju Bljesak kao «svjetlost koja je obasjala Hrvatsku i potaknula oslobodilačke akcije poput Oluje» te istaknuo «dok je nas i Hrvatske, nema zaborava, a to znači nikada».
Predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader je kazao kako je obljetnica prigoda odati počast 42-ojici poginulih i 162-ojici ranjenih u akciji Bljesak te kako Hrvatske mora biti vječno zahvalna i imati trajnu obavezu brinuti se o braniteljima bez kojih ne bi bilo današnje Hrvatske.

Svečanost je upotpunio prelet letjelica HRZ-a i PZO-a: 2x2 borbena zrakoplova MiG-21 i 2x2 helikoptera Mi-171Š.
Za sve visoke dužnosnike i građane u crkvi Sv. Vida u Okučanima održano je misno slavlje predvođeno biskupom Antunom Škvorčevićem uz koncelebraciju generalnog vikara mons. Josipa Šantića.

Građani Okučana imali su priliku razgledati i taktičko-tehnički zbor u organizaciji Oružanih snaga RH na kojem je bilo izloženo teško i lako naoružanje i oprema hrvatske vojske, kao i info šatori projekta KADET i NATO koji su posebno zanimali mlade ljude.



Vijesti