Međunarodna vježba "MEDCEUR 08"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/medceur050508_m.jpg

Međunarodna vježba medicinskih vojnih timova "MEDCEUR 08" svečano je otvorena 02. svibnja 2008. godine u 10.00 sati u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama.

Vježba je okupila 17 zemalja sudionica, Albanija, Armenija, Azerbeijđan, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kazakhstan, Kirgistan, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, SAD, Srbija, Tadžikistan, Turkmenistan i Ukrajina, od kojih su 15 zemalja koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i dvije NATO zemlje.
Na svečanosti otvaranja, s hrvatske strane, nazočili su državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske gospodin Mate Raboteg, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH komodor Zdenko Simičić i načelnik Uprave za logistiku Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadni general Josip Stojković.

"Smisao ove vježbe je uvježbavanje medicinskog osoblja OS PfP zemalja za zbrinjavanje unesrećenih u masovnim katastrofama i stjecanje interoperabilnosti za potrebe međunarodnih intervencija prilikom elementarnih i humanitarnih nepogoda. Kako u ovoj vježbi sudjeluju i predstavnici MUP-a, vatrogasaca, civilne zaštite, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Crvenog križa, Županijskih uprava i bolnica, izražavam nadu da će zajedničko uvježbavanje pridonijeti još boljoj uvezanosti vojnih, civilnih i nevladinih organizacija, kako bi što uspješnije djelovali u spašavanju ljudskih života u spomenutim katastrofama" kazao je Mate Raboteg prigodom otvorenja.
Komodor Simičić obratio se nazočnima naglasivši kako će i ova vježba još jednom potvrditi spremnost i interoperabilnost OS RH među zemljama sudionicama u cilju postizanja što bolje i veće učinkovitosti u slučajevima raznih katastrofa i humanitarnih kriza.

Zapovjednik vježbe s američke strane brigadir Kevin Ross između ostalog u svom govoru izjavio je: "Koristiti će te sva svoja iskustva te dosadašnje lekcije kako biste se pripremili za odgovor na simuliranu prirodnu katastrofu sličnu onima koje bi mogle pogoditi ovo područje".
Međunarodna vojna vježba "MEDCEUR 08" održava se prvi put u našoj zemlji od 1. do 15. svibnja ove godine u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama (Split) u organizaciji Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i Zapovjedništva američkih snaga u Europi (US EUCOM).

Prvi dio vježbe izvoditi će se u učionicama kroz predavanja i tečajeve te kroz uvježbavanja montiranja i korištenja mobilne bolnice na terenu, dok će se sama vježba zbrinjavanja unesrećenih održavati u vremenu od 10. do 12. svibnja 2008. godine.

Za sve dodatne informacije o vježbi možete kontaktirati satnicu Snježanu Sacher (mob. 098-620-192), i kapetana korvete Francois Buj (mob. 098-204-216)


Vijesti