17. obljetnica "Memorijala dvanaest redarstvenika"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/borovo1_m.jpg

Tradicionalnim mimohodom redarstvenika do Spomenika dvanaestorici mučki ubijenih redarstvenika u Borovu, započelo je svečano obilježavanje 17. obljetnice "Memorijala dvanaest redarstvenika".


Počast poginulim redarstvenicima na Komemorativnom skupu odali su predstavnici najviših državnih tijela polaganjem vijenaca: izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, zapovjednik HKoV-a, general pukovnik Mladen Kruljac, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Petar Mlinarić, izaslanstvo Vlade RH, koje je činilo ministar unutarnjih poslova, Berislav Rončević, državni tajnik MOBS-a Krešimir Mesarić i državni tajnik MORH-a Željko Goršić, predstavnici lokalne samouprave, župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić sa suradnicima, te predstavnici udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata, članovi njihovih obitelji. Skupu su nazočili i mnogobrojni građani kao i predstavnici medija. Izaslanik predsjednika Republike, general pukovnik Mladen Kruljac, u svom svečanom obraćanju komemorativnom skupu, izjavio je da je pogibija dvanaestorice redarstvenika, u svibnju, godine 1991. značila početak žrtve, koju su ovi mladići položili u Domovinskom ratu, prilažući najveću žrtvu, svoje mlade živote za Domovinu i ustavni poredak Republike Hrvatske.

General Kruljac naglasio je da je to bio početak žrtve svih branitelja koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a posebno poginulih, te bi prepuštanje zaboravu ovog zločina bio neoprostiv čin. Pozvao je sve prisutne na dostojanstveno sjećanje svih poginulih hrvatskih branitelja koji su položili živote na oltar Domovine.
Državni tajnik, Željko Goršić, u ime Ministarstva obrane, također je naglasio važnost sjećanja svih žrtava Domovinskog rata koje ne smiju biti zaboravljene, te istaknuo da je Domovinski rat bio isključivo časni i obrambeni čin hrvatske povijesti, kojim su branitelji obranili svoj jedini dom.
Uz izaslanstva predsjednika Sabora, Vlade, i udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata, skupu su se obratili i predstavnici Specijalne policije, Ravnateljstva policije kao i župan Vukovarsko-srijemski.

Okupljene na Skupu na molitvu je pozvao Vojni ordinarij, msgr. Juraj Jezerinac, koji je predvodio i svečanu misu zadušnicu u crkvi svetih Euzebia i Poliona u Vinkovcima.


Vijesti