Načelnik GS OS RH u službenom posjetu SAD-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/lovric_sad_0702012_v.jpg

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić od 4. do 7. veljače 2012. godine boravio je u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.


Tijekom svog boravka posjetio je Središnje zapovjedništvo (USCENTCOM) u Tampi, Florida gdje se susreo sa zapovjednikom USCENTCOM-a generalom zbora Jamesom Mattisom. General Mattis tom je prigodom posebno istaknuo i pohvalio sudjelovanje Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu te je naglasio značaj OS RH u regionalnoj inicijativi Američko-jadranske povelje (A-5). Razgovarali su I o koalicijskim sredstvima za potporu u cilju unaprjeđenja operativnih sposobnosti OS RH, a osvrnuli su se i na vaznost vojne suradnje.

General Lovrić posjetio je i Zapovjedništvo za specijalne operacije Oružanih snaga SAD-a (USSOCOM) gdje se susreo sa zapovjednikom admiralom Williamom McRavenom. Taj službeni posjet potvrdio je visoku razinu vojne suradnje te prijateljske i partnerske odnose Oružanih snaga Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

U hrvatskom izaslanstvu, uz načelnika GS OS RH general pukovnika Dragu Lovrića, bili su: vojni izaslanik RH u SAD-u brigadni general Mate Pađen, nacionalni vojni predstavnik RH pri Savezničkom zapovjedništvu za transformaciju (NATO ACT) brigadir Ivica Kranjčević i stožerni časnik u Zapovjedništvu USCENTCOM-a pukovnik Branimir Tojčić.







Vijesti