Zajedničko uvježbavanje specijalnih postrojbi OS RH i OS SAD

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bsd_vjezba_06022012_v.jpg

U pomorskoj bazi "Lora" u Splitu i vojarni "Josip Jović" u Udbini od 10. siječnja do 1. veljače 2012. godine provedeno je zajedničko uvježbavanje provedbe pomorskih operacija i padobranskih skokova pripadnika specijalnih postrojbi OS RH i OS SAD-a, u kojem su sudjelovali pripadnici Bojne za specijalna djelovanja (BSD) i američke postrojbe Naval Special Warfare Unit-2 (NSWU-2).


Dio vježbe proveden je u splitskom akvatoriju i na području oko otoka Žirje uz korištenje plovila i osoblja HRM-a, a u padobranskoj obuci sudjelovali su i pripadnici VOb-a HKoV-a. Nositelji uvježbavanja bili su instruktori NSWU - 2.

Obuka se provodila u cilju osposobljavanje pripadnika BSD-a za planiranje i izvođenje zadaća snaga za specijalne operacije koje obuhvaćaju teme iz pomorskih operacija, te održavanje sposobnosti pripadnika BSD u padobranskim skokovima iz brzih letjelica uz prizemljenje na male površine, kao i provođenje intergranske obuke u svrhu mogućeg budućeg zajedničkog djelovanja i u međunarodnom okruženju.

Obuka padobranskih skokova slobodnim otvaranjem, uz korištenje američkog zrakoplova "MC-130 Hercules" provodila se u vojarni "Josip Jović" u Udbini, a skokovi su provedeni sa visine od 3000 metara. Brzina zrakoplova prilikom iskakanja padobranaca nije se spuštala ispod 240 km/h, a uvježbavane su tehnike grupiranja padobranaca prilikom iskakanja iz zrakoplova i tijekom slobodnog pada te prizemljenje skupine na ograničene terene. Unatoč niskim temperaturama koje su u prosjeku sredinom dana bila oko nule, dok se na visini od 3000 metara kretalo od  – 25 do – 30 oC, pripadnici hrvatskih i američkih postrojbi izveli su stotinjak skokova bez poteškoća.

{phocagallery view=category|categoryid=882|limitstart=0|displaydownload=1|detail=4|enableswitch=1}

 





Vijesti