Načelnik GS OS RH u radnom posjetu NATO Zapovjedništvu za transformaciju

Načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić bio je u radnom posjetu NATO Zapovjedništvu za transformaciju (Allied Command Transformation-ACT), u Norfolku, SAD, na poziv zapovjednika ACT-a generala Jamesa N. Mattisa. U pratnji načelnika GS OS RH bili su hrvatski vojni predstavnik u NATO-u general bojnik Drago Lovrić, general bojnik Josip Stojković, brigadni general Dragutin Repinc te vojni izaslanik u SAD-u brigadni general Mate Pađen. Hrvatsko je izaslanstvo u Norfolku prihvatio predstavnik Republike Hrvatske u ACT-u brigadir Ivica Olujić.


Zapovjednik ACT-a general Mattis i njegov stožer usmjerili su dvodnevni program rada u dva glavna područja razgovor o transformaciji NATO-a te prioritetnim područjima rada i projektima ACT-a; razgovor o pitanjima integracije Republike Hrvatske u vojnu strukturu NATO-a u dugoročnom razdoblju. Na rasporedu je bio i brifing Združenog zapovjedništva američkih oružanih snaga (US Joint Forces Command-USJFCOM) a hrvatska je strana generalu Mattisu i njegovim suradnicima prezentirala vojno političku situaciju u bližem hrvatskom okruženju, organizaciju, vojne prioritete i postignuća OS RH te sudjelovanje hrvatske vojne komponente u međunarodnim vojnim operacijama. Načelnik GS OS RH je predstavio zapovjedništvu ACT-a spremnost te mogućnosti Republike Hrvatske koja može preuzeti osmišljenu ulogu medijatora i katalizatora za transformacijske procese u oružanim snagama zemalja iz bližeg hrvatskog okruženja, u okvirima programa Partnerstva za mir.

Hrvatska se trenutačno nalazi u posebnom statusu pozvane zemlje i u mogućnosti je izravnije pristupati svim NATO tijelima te sa NATO zapovjedništvima zajednički raditi na oblikovanju dugoročnijih programa rada koji će postati okvir i temelj za integraciju u vojnu strukturu. Integracija u vojnu strukturu Saveza je složen višefunkcionalan i višegodišnji proces. Zapovjeništvo za transformaciju je zaduženo za integraciju novih članica u vojnu strukturu NATO-a na strateškoj razini te su dvodnevni razgovori ACT-a i OS RH vođeni u tome smjeru. Republika Hrvatska je tijekom MAP( Membership Action Plan) procesa izgradila brojne mehanizme suradnje i zajedničkog djelovanja sa Savezom uključujući sudjelovanje u njegovim vojnim operacijama. Pristupanjem Savezu otvoriti će se sva funkcionalna područja djelovanja NATO-a što će omogućiti puno širu razmjenu informacija i distribuciju znanja te lakšu implementaciju svih vojni sposobnosti koje Republika Hrvatska ima ambiciju dostizati. Istovremeno će taj proces biti i veliki izazov za obrambeni sustav te je potreba imati sposobnost prihvaćanja novih mehanizama djelovanja i upravljačkih alata koji će biti dostupni.
Dva su se zapovjednika suglasila kako ACT i OS RH imaju izvrsne preduvjete za izradu proaktivnih programa integracije u područjima obrambenog planiranja, obuke i izobrazbe, C4I te u području razvoja koncepata, doktrina i eksperimentiranja. Definirani su i slijedeći koraci u nastavku razgovora na strategijskoj razini te u provedbi konkretnih aktivnosti na ekspertnoj razini. Ekspertna radna skupina u području obuke i izobrazbe ACT-a će boraviti u RH 28. i 29. listopada a tijekom prosinca će uslijediti dolazak ekspertnr radne skupine u informacijsko-komunikacijskom funkcionalnom području. Zapovjednik Act-a general Mattis posjetit će Republiku Hrvatsku 31.listopada.

Vijesti