Održana raščlamba protupožarne sezone

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pozar_mala.png

Operativno vatrogasno zapovjedništvo OS RH održalo je u srijedu 29. listopada u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama raščlambu protupožarne sezone Namjenski organiziranih snaga (NOS) OS RH u 2008 godini.


Pored zapovjednika Operativno-vatrogasnog zapovjedništva OS RH brigadnog generala Zvonka Peternela, te zamjenika zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadnog generala Nikole Škunce, raščlambi su nazočili predstavnici svih ustrojbenih cjelina OS RH koje su sudjelovale u PP sezoni.
Također, raščlambi su nazočili i glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH za priobalje Tomislav Vuko, kao i županijski vatrogasni zapovjednici Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije.
Tijekom raščlambe održana je multimedijalna prezentacija, te provedena rasprava o pripremi, organizaciji i provedbi netom završene PP sezone. Tema raščlambe je bila i usporedba PP sezone 2008 sa prethodnim PP sezonama.
Na kraju raščlambe brigadni general Zvonko Peternel zaključio je da su PP namjenski organizirane snage OS RH vrlo uspješno provele sve zadaće u PP sezoni 2008., te da iskustva, naučene lekcije i prijedlozi iz ove raščlambe, mogu biti odličan temelj za pripreme, organizaciju i provedbu sljedeće PP sezone. Naglasio je iznimnu učinkovitost i korisnost nabave i angažmana dodatnih letjelica za protupožarne aktivnosti. Također je istakao vrlo dobru suradnju sa predstavnicima svih civilnih vatrogasnih subjekata.
Svi nazočni županijski vatrogasni zapovjednici iskazali su veliko zadovoljstvo suradnjom između civilnih vatrogasnih snaga i OS RH u PP sezoni 2008. Također su istaknuli veliki napredak, kako u suradnji tako i u realizaciji zadaća tijekom ove PP sezone u odnosu na prethodne PP sezone.
Ministarstvo obrane i Oružane snage RH sudjeluju u pripremi i provedbi PP sezone 2008. godine, temeljem Programa Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2008. godini
PP NOS-a OS RH u ovoj godini do sada su se angažirale na gašenju 258 požara (najviše od svih dosadašnjih PP sezona).

Priopćenja