Krakow: Neformalni sastanak ministara obrane NATO-a

U Krakowu (Poljska), 19. i 20. veljače 2009. održava se neformalni sastanak ministara obrane NATO-a u sklopu kojeg će biti održan i sastanak sa Hrvatskom i Albanijom kao budućim članicama NATO-a. Sastanak je priprema za nadolazeći sastanak na vrhu NATO-a koji će se održati u Strasbourgu (Francuska) i Kehlu (Njemačka) u travnju ove godine. Glavna tema ovog sastanka bit će transformacija Saveza, ali će dosta pažnje biti posvećeno i vojnoj operaciji ISAF, u kojoj Hrvatska u svojstvu partnera Saveza sudjeluje svojim Oružanim snagama od 2003. godine.

Ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske sastanku će nazočiti državni tajnik MORH-a Mate Raboteg. Tijekom današnjeg dana državni tajnik Raboteg sudjelovat će na neformalnom sastanku vezanom za vojne operacije ISAF u Afganistanu i KFOR na Kosovu, i za novu ulogu Saveza u borbi protiv (pomorskog) piratstva. Državni tajnik će također prisustvovati sastanku država sudionica ISAF-a s afganistanskim ministrom obrane Abdulom Rahimom Wardakom i specijalnim predstavnikom UN-a u Afganistanu, Kai Eideom, gdje će se razgovarati o problemima s kojima se susreću afganistanske vlasti u razvijanju svojih snaga nacionalne sigurnosti, posebno vojnih snaga (ANA), te pomoći koju NATO može pružiti u provedbi nadolazećih predsjedničkih izbora u kolovozu.

U petak će državni tajnik sudjelovati na raspravi o transformaciji Saveza, s posebnim naglaskom na reformi njegovog zapovjedništva i implementaciji NATO-vih snaga. U vezi daljnjeg proširenja Saveza tema će biti Ukrajina i Gruzija, koje su u statusu partnera i koje, u okviru mehanizama, procesa i inicijativa Partnerstva za mir, poduzimaju značajne napore u reformama svojih obrambenih i sigurnosnih sektora.



Vijesti