Hrvatsko izaslanstvo stiglo na summit NATO-a

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno Predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, a u kojem su i ministri obrane i vanjskih poslova i europskih integracija Branko Vukelić i Gordan Jandroković, stiglo je u petak, 19. studenog 2010. godine u Lisabon gdje će sudjelovati na dvodnevnom sastanku na vrhu NATO-a .

Republika Hrvatska na skupu u Portugalu, zajedno sa ostalim članicama NATO-a i suodlučivat će o trima temeljnim zadacima summita: donošenju novog Strateškog koncepta koji će odrediti način djelovanja Saveza u idućih deset godina, donošenju odluke o rokovima povlačenja međunarodnih snaga iz Afganistana i prepuštanju odgovornosti za sigurnost u toj zemlji tamošnjoj vojsci i policiji do 2014. godine, te učvršćivanju odnosa s Rusijom na summitu NATO-Rusija u subotu.

Predsjednik Josipović u glavnom gradu Portugala predvodi visoko hrvatsko izaslanstvo u kojem su, uz ministra Vukelića i Jandrokovića, i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Josip Lucić, zamjenik načelnika GS general pukovnik Slavko Barić, državni tajnici Pjer Šimunović i Davor Božinović te predstavnici stalne misije RH pri NATO-u, Ureda Predsjednika i MORH-a.   

Prvog dana summita održat će se sastanak predsjednika država/Vlada zemalja članica u formatu Sjevernoatlantskog vijeća, gdje je predviđeno usvajanje novog Strateškog koncepta te paketa reformi NATO saveza. Usvajanje novog Strateškog koncepta potvrdit će održavanje zajedničke sigurnosti zemalja Sjevernoatlantskog saveza kao NATO-ove izvorne i primarne uloge. Također, novi Strateški koncept služit će kao vodilja daljnjem razvoju NATO-a u osiguranju sposobnosti i učinkovitosti kroz definiranje i prepoznavanje novih prijetnji, sposobnosti i partnera.

Također, predviđeno je i donošenje odluka oko razvoja novih sposobnosti NATO saveza u kontekstu razvoja proturaketne obrane, ali i u smislu suradnje NATO saveza s Rusijom u uspostavi teritorijalne proturaketne obrane. Predsjednicima država i Vlada će biti podnesen na usvajanje dokument koji definira ključne nedostajuće sposobnosti Saveza, o čemu je bilo riječi tijekom sastanka ministara obrane NATO-a u listopadu u Bruxellesu.

Drugog dana summita u subotu, 20. studenog, predviđeno je usuglašavanje Deklaracije summita, krovnog političkog dokumenta kojim se definiraju različita područja značajna za savez poput; Afganistana i ostalih operacija, kao i politika otvorenih vrata, pitanja kontrole naoružanja, proturaketne obrane, borbe protiv terorizma, obrane od kibernetičkih napada, energetske sigurnosti, obrambene transformacija/reforma Saveza itd. Također, u nastavku summita predviđen je  sastanak na temu operacije ISAF na kojem će biti riječi o trenutnoj situaciju u Afganistanu, kao i o novoj fazi procesa tranzicije s naglaskom na izgradnju afganistanskih sigurnosnih snaga.

U popodnevnom dijelu summita toga dana, predviđen je sastanak u formatu Vijeća NATO-Rusija  s ciljem ojačanje suradnje po pitanjima od zajedničkog interesa kako je definirano Zajedničkim pregledom sigurnosnih izazova u 21. st. na kojem su zajednički radili NATO i Rusija, a koji uključuju Afganistan, borbu protiv narkotika, protupiratstvo, proliferaciju i načine isporuke oružja za masovno uništenje te borbu protiv terorizma.



Vijesti