Dan otvorenih vrata u vojarni 93. zrakoplovne baze Zemunik

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/zada_v.jpg

Sunčan subotnji dan privukao je građane, a nadasve djecu u vojarnu u Zemuniku kraj Zadra na Dan otvorenih vrata u organizaciji 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Posjetiteljima je uz stručno vodstvo pilota omogućeno razgledavanje svih letjelica kojima 93. zrakoplovna baza raspolaže.

Osim Canadaira, školskih zrakoplova Pilatus te helikoptera Bell, najviše su medijskog zanimanja i pažnje javnosti zaokupili novonabavljeni zrakoplovi ZLIN 242 L te Air Tractori Fire Boss koji će ove godine upotpuniti hrvatske kapacitete za nadolazeću protupožarnu sezonu.

Posjetitelji su imali priliku razgledati i unutrašnjost letjelica što je posebno zainteresiralo djecu koja su pilotima upućivala pregršt pitanja zanimajući se od tehničkih karakteristika letjelica do upita kako postati pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
Pored izloženih letjelica, posjetitelji su se mogli upoznati s tehnikom kojom raspolaže PZO pukovnija koja je također smještena u vojarni Zemunik. Što je to, kako izgleda i čemu služi samohodni raketni sustav, borbena oklopna vozila, topovi 20/3 mm, posjetiteljima su kroz osnovnu demonstraciju pokušali približiti pripadnici Pukovnije.
Nagradnim izvlačenjem u tri kruga, upriličenim samo za djecu svih uzrasta, podijelilo se mnoštvo promidžbenog materijala Ministarstva obrane, Glavnog stožera te HRZ i PZO-a.

Vijesti