Podpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič sastala s djelatnicama Ministarstva obrane i pripadnicama Oružanih snaga RH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/adlesic_v.jpg

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič sastala se 19. svibnja u Ministarstvu obrane RH s djelatnicama Ministarstva i pripadnicama Oružanih snaga RH. Susret je organiziran u prigodi obilježavanja Dana oružanih snaga, a nazočili su i ministar obrane Branko Vukelić, zamjenik načelnika GS OSRH-a general pukovnik Slavko Barić te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera RH.


"Žene su dale nemjerljiv doprinos pobjedi u Domovinskom ratu, ali i u izgradnji modernih Oružanih snaga", kazala je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič. Napomenula je i kako treba razbijati predrasude o ženama kao slabijem spolu, te o vojsci kao ekskluzivno muškoj profesiji.
Iako je broj žena u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama relativno visok, rijetko se postavljaju na zapovjedne dužnosti. "Imamo punu potporu Vlade i predsjednika Vlade da se razmotre mjere kojima se može omogućiti da žene pod istim uvjetima jednako napreduju. Budite sigurni da ćemo slijedeće godine u ovo doba imati prve dobre rezultate." izjavila je potpredsjednica Vlade te dodala kako se žene sve više javljaju u Oružane snage što govori o njihovom povjerenju prema sustavu.

Ministar Vukelić je istaknuo kako se za rad žena u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama mogu izreći samo pohvale, te je napomenuo kako će se stvarati još bolji uvjeti za njihov profesionalni razvoj, rad i napredovanje. Rekao je i kako je primjerice među 870 kandidata, koliko ih se ove godine prijavilo za program kadet 219 žena, te da se i za dragovoljno služenje vojnog roka s kojim se kreće ove godine mogu prijaviti jednako i žene i muškarci.

Uz to što je istaknuo značajnu ulogu žena u Domovinskom ratu, kao i u razvoju Oružanih snaga, general Barić je napomenuo kako su žene danas zastupljene u svim misijama i svim postrojbama Oružanih snaga, te da ravnopravno sa svojim kolegama obavljaju sve postavljene zadaće. Zahvalio se svim pripadnicama Hrvatske vojske koje su kako je rekao "podigle kulturu i stožernog rada i rada u postrojbama na mnogo višu razinu nego što bi to bilo da su u Oružanim snagama samo muškarci".

Ispred pripadnica Ministarstva obrane i Oružanih snaga obratila se brigadirka Mirjam Antolić. Istaknula je kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima visok udio žena u vojsci, te da one uspješno i profesionalno obavljaju sve zadaće kako u zemlji tako i u mirovnim misijama diljem svijeta.


Vijesti