Poziv na projekciju filma

U prigodi zatvaranja I. hrvatskog triennala keramike, Likovni art design centar LADICA, suorganizator izložbe, prikazat će u galeriji Zvonimir, Bauerova 33, u srijedu 21. svibnja 2008. u 17 sati, DVD film multimedijalnih uradaka poznate švicarske umjetnice PETRE WEISS „PUTOVANJA ALFABETA“ i „ALFABET SUSREĆE PLES“.


Ova djela suvremene umjetnosti u osnovi imaju keramiku u obliku znakova koji su svojevrstan alfabet. Ta djela kretivno korespondiraju s poezijom, plesom, fotografijom i glazbom.
Kako je I. hrvatski triennale keramike ukazao na znatne inovativne potencijale hrvatskih umjetnika, smatramo da bi prikazivanje filma moglo biti poticajno za suvremeno umjetničko stvaralaštvo lišeno medijskih i zanatskih ograničenja. Čitav projekt, te DVD i knjiga o tome realizirani su zahvaljujući potpori Fondacije Winterhalter i Muzeja Carlo Zauli u Faenzi.

PETRA WEISS rođena je 1947. u Cassina d'Agno, Ticino, Švicarska. Odrasla je uz majku koja je novinar i pisac, oca koji je skulptor, te brata i sestre u Tremoni (Švicarska) gdje sada obitava. Godine 1965. i 1966. surađuje u ateljeu poznatog umjetnika Antoine de Vinck u Bruxellesu i tu se formira kao keramičar, a zatim tijesno surađuje s Carlom Zauliem do 1970., kada se vraća u Tremonu. Od 1970. izlaže na samostalnim i kolektivnim selekcioniranim izložbama u Švicarskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Austriji, Sovjetskom savezu, Cipru, Sloveniji, Mađarskoj, Portugalu, SAD, Kanadi, Japanu, Kini, Španjolskoj i Grčkoj. Od 1976. realizira brojna djela u javnim i privatnim objektima. Njena istraživanja usmjerena su na mramor, staklo, broncu, crteže, pisanje. Zadnjih pet godina realizira događanja na kojima predlaže skulpture u urbanim i prirodnim prostorima u suradnji s baletom i glazbom. Članica je Međunarodne akademije za keramiku. Djela joj se nalaze u prestižnim kolekcijama, a dobitnica je većeg broja važnih međunarodnih nagrada za keramiku.

Vijesti