Dan otvorenih vrata HVU-a

U Hrvatskom vojnom učilištu «Petar Zrinski» u Zagrebu, 26. rujna, povodom početka nove školske godine, održao se Dan otvorenih vrata. U sklopu događaja održan je niz svečanosti i promotivnih aktivnosti, koje su započele još dan ranije, kad je održana Sveta misa povodom Dana vojne kapelanije Sv. Mihovil Arkanđel, postrojavanje za svečani početak izobrazbe te promocija nastavne literature i izdanih naslova.


Dan otvorenih vrata započeo je susretom ravnatelja HVU general bojnika Mirka Šundova s novinarima. Njime se želilo predstaviti HVU kao jedinu vojno-obrazovnu instituciju OSRH, upoznati javnost s njenim aktivnostima i školovanjem i u konačnici dobiti povratnu informaciju javnosti u cilju kontinuiranog procesa dogradnje obrazovnog sustava HVU-a. Tom prilikom general Šundov istaknuo je da je prošle godine završen preustroj Učilišta, a popunjenost kadrovima je oko 90 posto. U svim aktivnostima je «poštovan princip racionalnosti», dakle, svi programi su koncipirani prema stvarnim potrebama OSRH i vezani za aktualne zadaće naše vojske u zemlji i inozemstvu. General se osvrnuo i na buduće projekte HVU-a, i u okviru toga naveo poboljšanje u izobrazbi kadeta, klasificiranje školovanja za vojne potrebe, razvoj posebnog modela vojnostručne izobrazbe, projekta za intenziviranje učenja engleskog jezika, uvođenje novih načina usvajanja i održavanja znanja, poboljšanje uvjeta smještaja polaznika, te razvoj koncepta cjeloživotne izobrazbe. U školskoj godini 2008./2009. u sedam razina izobrazbe HVU-a školovat će se 365 dočasnika i časnika, od kojih 11 iz inozemstva.
Ravnatelj HVU-a se susreo i s ravnateljima srednjih škola i fakulteta grada Zagreba, napomenuvši kako se intenzivno radi na podizanju kvalitete nastavnog procesa na još višu razinu uvođenjem suvremenih metoda u provođenje nastave. U tom smislu planira se 2010. početi sa tečajem strategijskog planiranja na engleskom jeziku, a godinu kasnije nastava u Ratnoj školi i Zapovjedno-stožernoj školi trebala bi se također ponuditi i na engleskom jeziku, čime se otvara mogućnost da je polaze i pripadnici stranih vojski zemalja partnera.
Ova prigoda iskorištena je i za kratku promociju nastavne literature kojoj su autori djelatnici Učilišta pa su tako sami autori predstavili neke od posljednjih publiciranih izdanja među kojima „Klasici teorije o ratu od XV do XIX stoljeća od Machiavellija do Picka“, „Operacije prelaza preko vodenih zapreka“, „Rad koordinatora vatrene potpore u napadnim operacijama“, „Fizika i kemija eksplozivnih tvari“, te „ Zbornik izabranih radova polaznika vojnih izobrazbi“. General Šundov na kraju je istaknuo kako Učilište intenzivno radi na razvoju vojno-civilnog sustava izobrazbe te izobrazbi časnika i dočasnika za rad u NATO stožerima i multinacionalnim operacijama, što su ujedno i prioritetne zadaće na provedbi kojih će se raditi u idućem razdoblju.
Vojarna je bila otvorena za posjet i obilazak zainteresiranim građanima, te osobito srednjoškolcima, a u sportskim objektima Učilišta održana su i sportska natjecanja.

Vijesti