Na Brijunima održana proširena konferencija načelnika glavnih stožera država Američko-jadranske povelje

Jačanje mira i sigurnosti naziv je proširene konferencije načelnika glavnih stožera država Američko-jadranske povelje, održane na Brijunima od 25. do 27. rujna, na kojoj su, uz predstavnike zemalja članica A-3 inicijative Albanije, Hrvatske i Makedonije, sudjelovali i njihove kolege iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Estonije, Kanade, Litve i Slovenije, a otvorenju je nazočio i predsjednik Republike te vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić.


«Cilj ove konferencije - razmjena iskustava u transformaciji oružanih snaga zemalja članica A-3 inicijative, s posebnim naglaskom na pripreme za sudjelovanje u međunarodnim operacijama pod vodstvom NATO saveza - važan je i u odnosu na definiranje buduće suradnje», istaknuo je predsjednik Mesić u pozdravnom govoru na početku konferencije, dodavši da je ona ujedno dokaz uspješnosti procesa pokrenutog prije pet godina. Napominjući da je Američko-jadranska povelja od samog početka imala širi cilj od poticanja obrambene suradnje njezinih članica kao potpore njihovim naporima za postizanjem punopravnog članstva u NATO-u, zaključio je da je to imalo pozitivan učinak na razvijanje svekolike regionalne suradnje, a time i jačanje regionalne sigurnosti u ovom dijelu Europe. Ističući da je strateški cilj hrvatske vanjske i sigurnosne politike članstvo u NATO savezu i Europskoj uniji, ujedno je izrazio nadu da će punopravne članice NATO-a postati i druge zemlje u regiji koje to žele, te je poručio da Hrvatska želi biti primjer drugima nastavljajući suradnju u sklopu A-3 inicijative i nakon ulaska u NATO savez. «Na sigurnosno-obrambenom području Američko-jadranska povelja dala je rezultate i u okviru jačanja regionalne suradnje, te je time postala jedan od mehanizama stabilizacije ovog prostora», zaključio je Mesić, dodajući da je A-3 i dalje potrebna inicijativa koju treba nastaviti razvijati.
U ime domaćina konferencije sudionike je pozdravio načelnik Glavnog stožera OS RH-a general zbora Josip Lucić, ističući da su se na Brijunima okupili predstavnici NATO zemalja i onih koji to žele postati kako bi međusobno razmjenili iskustva. Podsjećajući na vrijeme otprije četiri godine, kada je pokrenuta A-3 inicijativa, zaključio je da su sve tri zemlje potpisnice Američko-jadranske povelje, uz pomoć američkih prijatelja, mnogo postigle. «Željeli smo svijetu pokazati da možemo zajedno raditi, da se možemo mijenjati i poboljšati te smo bili spremni naporno raditi da bismo to postigli», istaknuo je general Lucić, dodavši da su se albanske, makedonske i hrvatske oružane snage uspješno transformirale u moderne, fleksibilne i sposobne oružane snage te da su ujedno naučile raditi u međunarodnom okruženju na svim razinama. «Znamo da ulazak u NATO znači tek novi početak», rekao je Lucić, izražavajući nadu da će Makedonija, kao Albanija i Hrvatska, također dobiti pozivnicu za punopravno članstvo u NATO-u, te poručio: «Ne namjeravamo usporiti i prestati raditi na sebi i za mir u svijetu».
Na kraju konferencije, na kojoj su sudjelovali i predstavnici NATO-a i EUCOM-a, zapovjednik Zapovjedništva Združenih savezničkih snaga u Napulju admiral Mark Fitzgerald i zamjenik zapovjednika Zapovjedništva SAD-a za Europu viceadmiral Richard Gallagher, te državni tajnik MORH-a Gordan Čačić i ravnatelj MORH-ove Uprave za obrambenu politiku Pjer Šimunović, načelnici glavnih stožera država Američko-jadranske povelje potpisali su zajedničku izjavu kojom, između ostalog, podupiru ideju njezinog proširenja i na druge zemlje u regiji.

Vijesti