Orijentacijski tečaj za promatranje i izviđanje iz zraka u RACVIAC-u

RACVIAC – Središte za sigurnosnu suradnju, u suradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Republikom Mađarskom, u razdoblju od 30. rujna do 09. listopada 2008. provodi orijentacijski tečaj za promatranje i izviđanje iz zraka ( Open Skies Treaty Aerial Observation Course ). Tečaj se organizira u sklopu provedbe Sporazuma o otvorenom nebu ( Open Skies Treaty ), odnosno sa svrhom doprinosa mjerama izgradnje međusobnog povjerenja i regionalne sigurnosti.


Tečaj će biti realiziran u dva dijela. Prvi dio, koji započinje 30. rujna i traje do 3. listopada, biti će održan u Republici Hrvatskoj u RACVIAC-ovom sjedištu u sklopu vojarne „Vitez Damir Martić“, u Rakitju. Drugi dio, koji započinje 6. listopada i traje do 9. listopada, biti će održan u Republici Mađarskoj u zrakoplovnoj bazi Kecskemet, a potom i u Kartografskom institutu u Budimpešti.

Tijekom prvog tjedna biti će proveden teorijski dio tečaja, u svrhu pripreme sudionika za izvršenje praktičnog dijela, dok će tijekom drugog tjedna biti proveden praktični dio tečaja koji uključuje snimanje iz zraka i potom analizu snimljenog foto materijala. Za potrebe snimanja iz zraka biti će angažiran vojni transportni avion, opremljen namjenskom foto opremom.

Predstavnicima medija, ukoliko za to iskažu svoj interes, uz nazočnost na teorijskom pripremnom dijelu tečaja u Republici Hrvatskoj biti će omogućeno sudjelovanje i na praktičnom dijelu u Republici Mađarskoj.

Tečaj će 30. rujna otvoriti pukovnik Kalman Nemeth, načelnik Odjela za obučavanje i verifikacije u RACVIAC-u, i pukovnik Mihajlo Mladenović, načelnik Odsjeka za obrambenu prenamjenu u RACVIAC-u, dok će kao predavači na tečaju nastupiti stručnjaci iz Republike Hrvatske, Republike Njemačke, Republike Latvije i Republike Mađarske.

Predstavnici medija pozivaju se na otvaranje tečaja dana 30. rujna 2008. u 08,45 sati u RACVIAC-u, vojarna «Vitez Damir Martić», Stari Hrast 53, Rakitje.

Dodatne informacije:

1. Službeni jezik seminara je engleski jezik.

2. S obzirom na činjenicu da se seminar održava u vojarni OSRH, molimo predstavnike medija da prijavu za nazočnost pošalju emailom ili telefaxom, ne kasnije od 12.00 sati, ponedjeljak 29. rujna 2008.

3. Za sve dodatne informacije, molimo kontaktirati:

natporučnik Igor Skenderović
RACVIAC - Časnik za odnose s javnošću
Tel: + 385 1 3330 861
Fax: +385 1 3330 869
GSM: +385 98 454 625
Email: iskenderovic@racviac.org

Najave