U Zemuniku održan sastanak najvišeg upravljačkog tijela MATC-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/11/zemunik_25102017_v.jpg
Foto:HRZ i PZO/M. Karačić, J. Perić
U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, u srijedu, 25. listopada 2017. godine održan je sastanak Upravljačkog odbora Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta (Multinational Aviation Training Centre – MATC).
Ovo je prvi sastanak najvišeg upravljačkog tijela MATC-a održan u Hrvatskoj, a uz direktora MATC-a brigadira Miroslava Jenčika iz Češke Republike, u radu su sudjelovali zapovjednik HRZ i PZO-a general-bojnik Miroslav Kovač, zapovjednik češkog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Jaromir Šebesta, zapovjednik mađarskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Albert Sáfár, zamjenik načelnika stožera slovačkog ratnog zrakoplovstva brigadir Róbert Kleštinec te predstavnici Oružanih snaga SAD-a i MATC-a.

Na otvorenju sastanka ključnog osoblja Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta sudionike je pozdravio general Kovač, a sastankom je predsjedao direktor MATC-a brigadir Jenčik, koji je prezentirao najvažnije aktivnosti Središta u tekućoj godini. Između ostalog, razgovaralo se o statusu MATC-a, novim zemljama članicama koje su iskazale interes te o pravnim i financijskim pitanjima vezanim za funkcioniranje i rad ovog zrakoplovnog središta čije je sjedište Direktorata u Vyškovu u Češkoj Republici. Iznesen je i plan aktivnosti u 2018. godini s posebnim naglaskom na zajedničke obučne događaje u kojima će sudjelovati nacionalna zrakoplovstva članica MATC-a.

Inicijativa za uspostavu Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta pokrenuta je 2011. godine u cilju standardizacije zrakoplovne obuke, povećanja interoperabilnosti te uštede troškova povećanjem efikasnosti i efektivnosti obučnih aktivnosti putem multinacionalne suradnje u okviru NATO-ove inicijative „Pametne obrane“ („Smart Defence“). U lipnju 2015. potpisan je Memorandum o suglasnosti uspostave Središta između zemalja članica (Češka Republika, Republika Hrvatska, Mađarska i Slovačka Republika).

Iz programa aktivnosti ovog međunarodnog zrakoplovnog središta u 93,. zrakoplovnoj bazi školovanje za pilote helikoptera ove godine završila su dvojica čeških pilota koji su školovani na helikopterima BELL-206B u Eskadrili helikoptera.

U Zemuniku se od 2012. provodi i tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih timova (AAT-PTC, Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) koji se pripremaju za obuku pripadnika afganistanskog zrakoplovstva kroz misiju Odlučna potpora (Resolute Support), a također je dio projekta "Pametne obrane" kao i MATC.

Vijesti