Uspjeh hrvatskog obrambenog projekta na natječaju Europske unije

Projektnom prijedlogu pod nazivom "Cyber Conflict Simulator" nastalom u suradnji hrvatske tvrtke Utilis d.o.o. i Ministarstva obrane Republike Hrvatske, uz potporu Europske obrambene agencije (EDA), odobreno je sufinanciranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF).
Za razvoj projekta predviđeni troškovi iznose 600 tisuća eura, a kao primaran cilj projekta navodi se cyber zaštita MORH-a te simulacije prilikom provedbe međunarodni vojnih vježbi.
Predsjednik Europske obrambene agencije Jorge Domecq istaknuo je kako je ovaj projekt od velikog značaja za europsku obranu i obrambenu industriju općenito, jer je po prvi put odobreno izravno ulaganje u EU projekt čiste obrambene namjene. Sufinanciranje projekta od strane ESIF-a nazvao je velikim uspjehom Ministarstva obrane RH i tvrtke Utilis d.o.o.

Podsjetimo kako je radna skupina MORH-a na poziv EDA-e provela natječaj i vrednovanje pristiglih projektnih prijedloga 2015. godine, tijekom kojega je Europska obrambena agencija financirala tehničku pomoć u pripremi natječajne i projektne dokumentacije. MORH je u EDA-u uputio osam projektnih prijedloga hrvatskih tvrtki, među kojima je bila i tvrtka Utilis d.o.o.

Od prijave na natječaj za traženje financiranja izrade projektne dokumentacije pa do odluke o sufinanciranju samog projekta proteklo je više od dvije godine.

U narednom periodu iz EDA-e poručuju kako očekuje od zemalja članica nastavak podnošenja zahtjeva za financiranje istraživačkih projekata u području obrane.

Vijesti