18. naraštaj vojnih pilota završio školovanje

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/obnuka_zemunik_05062014_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/M.Karačić

Petorica kadeta 18. naraštaja završili su u četvrtak, 5. lipnja  2014., u 93. zrakoplovnoj bazi u vojarniZemunik školovanje za hrvatske vojne pilote.

Školovanjeje obuhvaćalo teorijsku nastavu na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, smjer aeronautika - vojni piloti za kandidate upisane kroz projekt "Kadet",  te u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a "Rudolf Perešin" za kandidate sa započetim ili završenim studijem, dok je letačka obuka provedena u Eskadrili aviona i Eskadrili helikoptera 93. zb.

Nakonpromocije piloti se raspoređuju u operativne eskadrile HRZ-a i PZO-a, koje od danas ima pet novih pripadnika, a to su piloti aviona Luka Šapina i Dominik Jerinić te piloti helikoptera Tomislav Baturina, Matija Huđek i Martin Debuš.

Najboljipilot naraštaja je Tomislav Baturina iz Sinja, koji je kazao kako je školovanje bilo zahtjevno, ali da je u zadanom roku ostvrio svoj cilj - biti hrvatski vojni pilot. „Kod mene je put do vojnog pilota bio neuobičajen, Naime, prvo sam završio turistički menadžment u Šibeniku, kada se i pojavila mogućnost razvoja karijere kroz sustav Oružanih snaga RH. S obzirom na izvrsne rezultate na liječničkom pregledu, stigla je punuda za školovanjem za vojnog pilota. I sada se naježim kad se sjetim tog trenutka jer to mi je bio poseban događaj koji me definitivno usmjerio ka letenju, a potvrdu što želim biti dobio sam na selekcijskom letenju“, istaknuo je Baturina te kazao kako mu je želja ostati u Zemuniku, gdje bi nakon završetka Škole nastavnika letenja podučavao buduće pilote helikoptera.

Sveukupno su od 1992. godine, kada je upisan 1. naraštaj hrvatskih vojnih pilota, školovanje u 18 naraštaja završila 254 pilota, a i dvojica stranih pilota (iz Makedonije i Bosne i Hercegovine) završili su školovanje u Zemuniku.

    18. naraštajvojnih pilota završio školovanje

    Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-narastajvojnih-pilota-zavrsio-skolovanje/obnuka_zemunik_05062014_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-narastajvojnih-pilota-zavrsio-skolovanje/obnuka_zemunik_05062014_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-narastajvojnih-pilota-zavrsio-skolovanje/obnuka_zemunik_05062014_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-narastajvojnih-pilota-zavrsio-skolovanje/obnuka_zemunik_05062014_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/18-narastajvojnih-pilota-zavrsio-skolovanje/obnuka_zemunik_05062014_5.jpg


Vijesti