Kadeti uspješno završili noćno letenje u Zemuniku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/zemunik_05062014_v.jpg
Foto: HRZ i PZO

U Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik u srijedu, 4. lipnja 2014., završio je ciklus obuke temeljnog noćnog letenja uz pomoć NVG (Night Vision Googles) uređaja za noćno letenje 18. naraštaja kadeta.

Ovo je prvi naraštaj kadeta koji je tijekom školovanja obučen i za letenje uz pomoć NVG uređaja na helikopteru BELL-206 B, čime je zaokružen cjelokupni ciklus njihovog školovanja za pilote helikoptera.

Letenje uz pomoć NVG uređaja provodi se od 2010. godine, a namjera je osposobiti sve pilote i posade helikoptera HRZ i PZO-a za letenje noću s tom opremom. Uz letačke posade, obuku redovito provode i zrakoplovni tehničari.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera bojnik Krešimir Ražov istaknuo je kako je noćno letenje napredak u školovanju kadeta, čime operativne eskadrile - Eskadrila transportnih helikoptera i Eskadrila višenamjenskih helikoptera, dobivaju osposobljene pilote, koji nastavljaju s trenažom i naprednim dijelom obuke.

"Letenje s NVG uređajem je zahtjevnije jer je suženo vidno polje, a u monokromatskim uvjetima otežana je percepcija udaljenosti i dubine.  Kadeti se prvi put susreću i s 10-ak novih iluzija koje moraju prepoznati i
pravilno postupiti u takvim situacijama. Zbog svega toga, kod letenja s NVG uređajem koordinacija posade i međusobna komunikacija te uskla enost i predviđanje razvoja situacije iznimno su važni", zaključio je bojnik Ražov.

Nakon temeljne obuke, koja obuhvaća osnovno letenje s prilagodbom na novi sustav i uvjete letenja uz pomoć NVG uređaja za noćno letenje, slijedi napredna, koja obuhvaća taktičko grupno letenje, slijetanje na grebene i izrazito ograničene i neosvijetljene terene, planinsko letenje, kao i ostale složene manevre tehnike pilotiranja u noćnim uvjetima.

    Kadeti uspješno završili noćno letenje u Zemuniku

    Foto: HRZ i PZO

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kadeti-uspjesno-zavrsili-nocno-letenje-u-zemuniku/zemunik_05062014_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kadeti-uspjesno-zavrsili-nocno-letenje-u-zemuniku/zemunik_05062014_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kadeti-uspjesno-zavrsili-nocno-letenje-u-zemuniku/zemunik_05062014_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kadeti-uspjesno-zavrsili-nocno-letenje-u-zemuniku/zemunik_05062014_04.jpg


Vijesti