Zračne snage sudjeluju u potrazi za nestalom surfericom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/09/potraga_brac4_25092018_v.jpg
Foto: OSRH / HRZ

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-8 MTV uključila se 25.09.2018.

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-8 MTV uključila se u utorak, 25. rujna 2018. godine u jutarnjim satima u potražnu akciju za nestalom surfericom kod otoka Brača.

To je nastavak potrage od ponedjeljka, 24. rujna kada je unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima posada aviona Pilatus PC-9M Obalne straže također pretraživala šire područje Bračkog kanala te je uočila surfersku dasku koja bi mogla pripadati nestaloj osobi.

Jedan od pilota koji je sudjelovao u jučerašnjoj akciji potrage, natporučnik Luka Šapina kazao je kako je akcija potrage bila iznimno zahtjevna.

"Dali smo sve od sebe, udari bure bili su jaki te se stvarala velika količina pjene na površini mora što je otežavalo potragu. Kasnije su i turbulencije bile jače, no fokusirali smo se na pravac vjetra i pravac protezanja valova od Bola na otoku Braču koji su nas doveli na područje sjeverno od Hvara, gdje smo naposljetku i uočili dasku sa slomljenim jedrom, za koju pretpostavljamo da je pripadala osobi koju tražimo", rekao je natporučnik Šapina.

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sa helikopterom Mi-8 MTV uključila se jutros u utorak 25. rujna 2018. u potražnu akciju za nestalom surfericom kod otoka Brača.

Slični vremenski uvjeti bili su i danas, a kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV natporučnik Filipović-Grčić kazao je kako su pretraživali područje sjeverno od otoka Hvara: "Cijelo vrijeme pratila nas je jaka bura koja je stvarala velike valove. Dodijeljeno područje pretrage prošli smo desetak puta no nažalost bez rezultata."

Zahtjev za angažiranjem zračnih snaga uputila je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Foto: OSRH / HRZ

Vijesti