Završio 9. tečaj obuke savjetodavnih zrakoplovnih timova

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/zemunik_19022015_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/M. Karačić

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO u vojarni Zemunik,  u četvrtak, 19. veljače 2015. godine, završio je 9. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (9. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) kojim se pripremaju za mentoriranje pripadnika afganistanskog zrakoplovstva u misiji "Resolute Support".

Prvi dio tečaja održan je u Ostravi, u Češkoj Republici gdje su posade završile obuku na simulatoru helikoptera Mi-171, a letačka obuka u Zemuniku provedena je na hrvatskim helikopterima Mi-8 MTV i Mi-171 Sh, te če   kom helikopteru Mi-24.

Sveukupno je kroz dosadašnjih devet provedenih tečajeva obuku završilo više od 300 pilota, tehničara letača, bočnih strijelaca i zrakoplovnih tehničara iz hrvatskog, češkog i mađarskog ratnog zrakoplovstva, koji u ovom projektu sudjeluju od njezinog početka 2012. godine.

Tečajem je zapovijedao pilot bojnik Andreas Duvnjak, dok je ispred HRZ i PZO aktivnost koordinirao bojnik Boris Panić.

Bojnik Panić je istaknuo kako pripadnici hrvatskog, češkog i mađarskog ratnog zrakoplovstva dolaze u područje operacije s poptuno ujednačenim standardima mentoriranja, te kao timovi koji su zajedno obučavani i koji se dobro međusobno poznaju, što će im olakšati provedbu zadaća u radu s pripadnicima afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

"Raznolikost obuke, što uključuje taktičke letove, prilaze i slijetanja na visinske točke s opterećenim helikopterom, uporabu strojnica i bo čnih strijelaca, simuliranu protivničku vatru i stalne izmjene taktičkog okružja, osigurava visok stupanj pripremljenosti polaznika za misiju. Obuka je slojevita i ne stavlja naglasak isključivo na letenje, nego i na savjetničke i mentorske tehnike. Važno je naglasiti kako se prije dolaska u Republiku Hrvatsku tečaj provodi i u Ostravi u Češkoj Republici, gdje se na simulatoru uvježbavaju izvanredni postupci, postupci slijetanja u složenim vremenskim uvjetima i uvjetima slijetanja na prašnjave terene koje je teško uvježbavati na helikopteru", iznio je bojnik Panić.

Mađarski instruktor letenja, bojnik Csaba Babicska, naglasio je kako je suradnja timova bila odlična. "U Afganistanu sam bio prije tri godine na zadaći treninga afganistanskih pilota. To je bilo dobro iskustvo koje sada prenosimo našim novim generacijama, a ovo je dobro osmišljen projekt koji kroz zajednički rad pruža potpunu spremnost za odlazak u misiju", istaknuo je Babicska.

Bojnik češkog ratnog zrakoplovstva Radek Mičulek naglasio je kvalitetu obuke multinacionalnih posada. "Ovdje radimo kao jedan tim. Ovo je na neki način simulacija stanja iz Afganistana na hrvatskom tlu, zrakoplovne posade stavljali smo u neuobičajene situacije želeći vidjeti njihove reakcije. Ovo je odlična priprema za našu novu misiju mentoriranja pripadnika afganistanskih zračnih snaga", završio je Mičulek.

Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR) te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defense", odnosno "Pametne obrane“.

    Završio 9. tečaj obuke savjetodavnih zrakoplovnih timova

    Foto: HRZ i PTO/ M. Karačić

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zavrsio-9-tecaj-obuke-savjetodavnih-zrakoplovnih-timova/zemunik_19022015_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zavrsio-9-tecaj-obuke-savjetodavnih-zrakoplovnih-timova/zemunik_19022015_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zavrsio-9-tecaj-obuke-savjetodavnih-zrakoplovnih-timova/zemunik_19022015_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zavrsio-9-tecaj-obuke-savjetodavnih-zrakoplovnih-timova/zemunik_19022015_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zavrsio-9-tecaj-obuke-savjetodavnih-zrakoplovnih-timova/zemunik_19022015_3.jpg


Vijesti