Završena obuka helikopterskih posada u Češkoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/simulator_15042014_v.jpg
Foto: HRZ i PZO

U Ostravi u Češkoj Republici danas, 15. svibnja 2014., završila je zajednička obuka hrvatskih, čeških i mađarskih posada na simulatoru helikoptera Mi-171 u sklopu 7. tečaja zajedničke obuke savjetodavnih zrakoplovnih timova (7. AAT PTC - Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) u kojem se multinacionalne posade helikoptera pripremaju za obuku pripadnika Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Riječ je o prvom dijelu obuke koju je završilo 14 pilota i tehni čara-letača, a uz teorijsku pripremu posade su imale i oko 40 sati naleta na simulatoru s naglaskom na taktičkoj komponenti obuke.

Drugi dio uvježbavanja posade će provesti u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO-a u vojarni Zemunik, gdje će 26. svibnja početi s praktičnom letačkom obukom na hrvatskim helikopterima Mi-171 Sh i češkom borbenom helikopteru Mi-24.

Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu Europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR) te je prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defense", odnosno "Pametne obrane".

Voditelji svih dosad održanih tečajeva bili su hrvatski piloti, a ovaj je vodio satnik Dalibor Ivelja, nastavnik letenja i kapetan posade na helikopterima Mi-8 i Mi-171 Sh.



Vijesti