Završilo dvodnevno zasjedanje Vojnog odbora NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ngs_27012011_v.jpg

Tijekom drugog dana zasjedanja Vojnog odbora NATO-a na razini načelnika glavnih stožera, a na kojem sudjeluje i načelnik glavnog stožera OS RH, general zbora Josip Lucić održani su sastanci s glavnim tajnikom NATO-a, s partnerima koji sudjeluju u operaciji ISAF u Afganistanu i s Ukrajinom.


Na sastanku Vojnog odbora s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom razgovaralo se o prioritetima u transformaciji NATO-a, kao i o situaciji u operaciji ISAF. Glavni tajnik je predstavio planove reforme i transformacije Saveza te zatražio potporu Vojnog odbora za što bržu realizaciju reformskih procesa i izgradnju sposobnosti potrebnih za suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama.
Sastanak Vojnog odbora NATO-a s partnerima koji sudjeluju u operaciji ISAF okupio je 48 načelnika i vojnih predstavnika država sudionica operacije. Nakon uvodnih izvješća zapovjednika Zapovjedništva za operacije admirala Jamesa Stavridisa, zapovjednika operacije ISAF generala Davida Petraeusa i visokog civilnog predstavnika NATO-a u Afganistanu veleposlanika Marka Sedwilla uslijedila je opsežna rasprava. Članice NATO-a i partneri iskazali su potporu operaciji ISAF i naporima šire međunarodne zajednice da doprinesu stabilizaciji Afganistana, njegovoj izgradnji i stvaranju države koja će biti sposobna samostalno jamčiti za vlastitu sigurnost. Stanje u Afganistanu još uvijek je složeno, ali su negativni trendovi zaustavljeni. Trenutačno je težište na jačanju sigurnosnih snaga Afganistana (vojske i policije) i njihovom osposobljavanju za samostalno obnašanje zadaća obrane, sigurnosti i provođenja zakona. Osposobljavanje snaga sigurnosti Afganistana jedan je od preduvjeta za uspješno okončanje procesa tranzicije koji označava postupno preuzimanje nadležnosti i odgovornosti afganistanskih institucija za upravljanje državom. Tijekom zasjedanja Vojnog odbora NATO-a održan je i sastanak u formatu Vijeća NATO-Ukrajina. Tom je prilikom ukrajinski načelnik Glavnog stožera upoznao članice NATO-a s planom i dostignućima reforme ukrajinskih Oružanih snaga. Članice su iskazale punu podršku Ukrajini u njezinim reformskim naporima te su iskazale spremnost na pružanje stručne pomoći. NATO je također izrazio priznanje Ukrajini na njezinom izuzetnom doprinosu operacijama NATO-a.
Rezultati konstruktivnih  i opsežnih rasprava tijekom dvodnevnog zasjedanja Vojnog odbora NATO-a na razini načelnika glavnih stožera članica i zemalja partnera utvrdili su temelje stvaranja „Novog NATO-a“  - jednog od prioriteta Lisabonskog summita.



Vijesti