Započeo Tečaj obrambene diplomacije na HVU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/DSC_0194-2v.jpg

Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) „Petar Zrinski“ tijekom ovoga tjedna započela je izobrazba 10. naraštaja Tečaja obrambene diplomacije.

Tečaj se provodi na engleskom jeziku i traje do 21. travnja. Osim polaznika pripadnika OS RH, na tečaju sudjeluje i 10 pripadnika oružanih snaga iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Mađarske, Republike Makedonije, Ruske Federacije i Ukrajine.

Svrha tečaja je usavršavanje diplomatskih znanja i vještina kako bi časnici, dočasnici i  civilno osoblje što učinkovitije obnašali dužnosti vojnih izaslanika, članova međunarodnih misija i stožernih časnika u odjelima međunarodne suradnje. Tijekom dvomjesečnog tečaja polaznici će imati prigodu upoznati se, između ostalog, sa:  Nacionalnom sigurnošću i obrambenim sustavom Republike Hrvatske, NATO, EU, UN, OSCE, Temeljima suvremene diplomacije, Protokolom i Diplomatskom praksom, Umijećem komuniciranja te radom u međunarodnom okruženju kao i o drugim važnim temama. Također, Nastavnim planom i programom predviđeni su razni nastavni posjeti kao i protokolarna terenska vježba. Pored predavača MORH-a, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, OS RH i HVU-a, u svojstvu predavača sudjeluju i profesori sa zagrebačkog Sveučilišta.

Tečaj je otvorio ravnatelj HVU-a general bojnik Mirko Šundov koji je u svom obraćanju pozdravio polaznike tečaja poželjevši im puno uspjeha u Tečaju. Otvorenju Tečaja nazočili su vojni izaslanici akreditirani u Republici Hrvatskoj na čelu s doajenom, vojnim izaslanikom Danske pukovnikom Sorenom Knudsenom.



Vijesti