Zamjenik ministra na obljetnici Sigetske bitke u Mađarskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/siget_08092016_v.jpg

Zamjenik ministra obrane RH Tomislav Ivić prisustvovao je obilježavanju 450. obljetnice Sigetske bitke u mađarskom gradu Sigetu, u srijedu, 7. rujna 2016. godine.

Obilježavanju su prisustvovali i mađarski visoki dužnosnici, ministar obrane Ištvan Simićki, gradonačelnik Grada Szigethvara Peter Vass, te član mađarskog Parlamenta Zsolt Tiffani.

Zamjenik ministra Tomislav Ivić u svom je obraćanju istaknuo kako je riječ o važnoj obljetnici kojom se obilježava 450. godišnjica veličanstvene Sigetske bitke koja je u kolektivnoj svijesti naših naroda do danas ostala upamćena kao simbol domoljublja, požrtvovnosti i junačke hrabrosti hrvatskih i mađarskih vojnika koji su pod vodstvom legendarnog zapovjednika Nikole Šubića Zrinskog zaustavili pohod višestruko brojnijih snaga Osmanskog Carstva. Istaknuo je i kako je taj događaj dokaz vjekovnog prijateljstva i povezanosti dvaju naroda, te dodao da se ta povezanost očuvala do danas, kada nas povezuju zajedničke europske vrijednosti. U tom kontekstu spomenuo je i dobru obrambenu suradnju dviju oružanih snaga koje surađuju u mnogim zajedničkim aktivnostima te je njihova stručnost i profesionalnost prepoznata u cijeloj Europi, ali i šire, kao što je prije 450 godina bilo prepoznato i opjevano junaštvo vojnika koje komemoriramo na današnji dan, zaključio je zamjenik ministra obrane RH Tomislav Ivić.

Obilježavanju 450. godišnjice Sigetske bitke i otkrivanju spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom u Sigetu tijekom dana prisustvovala je i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zajedno sa mađarskim predsjednikom Jánosem Áderom i zamjenikom predsjednika Vlade Republike Turske Veysijem Kaynakom.



Vijesti