Sastanak ministara obrane o mirovnim operacijama UN-a

Ministar obrane RH Josip Buljević sudjelovat će na sastanku ministara obrane o mirovnim operacijama UN-a koji će se održati 7. i 8. rujna 2016. u Londonu, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske. U sklopu izaslanstva Republike Hrvatske, na sastanku će sudjelovati  i načelnik Glavnog stožer Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

Ministarski sastanak o mirovnim operacija UN-a (London Defence Ministeriel on UN Peacekeeping) održava se u sklopu globalne kampanje UN-a s intencijom jačanja doprinosa zemalja davateljica snaga operacijama potpore miru, a slijedom zaključaka prošlogodišnjeg Summita o mirovnim operacijama UN-a, održanog u rujnu 2015. godine u New Yorku, tijekom kojeg je više od 50 država članica najavilo dodatne doprinose u vidu 30.000 novih vojnih i policijskih časnika i potrebne opreme s ciljem unaprjeđenja učinkovitosti operacija potpore miru.

Primarni fokus predstojećeg sastanka ministara obrane u Londonu bit će usmjeren na status implementacije preuzetih obveza i ostvareni napredak u njihovoj implementaciji, mogućnosti poboljšanja generiranja snaga, standarda i obuke kao i provedbe preduputnog procesa mirovnih snaga UN-a, te unaprjeđenje učinkovitosti mirovnih misija s naglaskom na ulogu i sudjelovanje žena.

Pripadnici OSRH sudjeluju u operacijama potpore miru UN-a od rujna 1999. godine, a tijekom 2016., temeljem Odluke Hrvatskog sabora, sudjeluju u tri operacije pod vodstvom UN-a: UNIFIL u Libanonu, UNMOGIP u Indiji i Pakistanu te MINURSO u Zapadnoj Sahari.                      



Najave