Zajedničko uvježbavanje postrojbi vatrene potpore u Poljskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/03/vatrena_potpora_poljska_010219_v.jpg
Foto: OSRH / 3. HRVCON eFPBG-USA | S. Kirby

Pripadnici Desetine za rukovanje vatrom Bitnice SVLR iz sastava 3. hrvatskog kontingenta NATO ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) sudjelovali su od 21. do 25. siječnja 2019. na zajedničkom uvježbavanju postrojbi vatrene potpore sastavnica Borbene grupe  - Poljska (BGP).

Tijekom pet dana u vojarni Bemowo Piskie u Poljskoj, u simuliranim uvjetima provedena je vježba "Operation Sword" s ciljem postizanja koordinirane i učinkovite vatrene potpore manevarskim postrojbama. Tijekom vježbe proveden je cjelokupni proces od primitka zapovijedi za manevar do izrade i provedbe plana vatrene potpore. Poseban naglasak stavljen je na razmjenu iskustava te upoznavanje taktika, tehnika i procedura svih sastavnica Borbene grupe.

Sposobnost pružanja vatrene potpore sastavnicama Borbene grupe 3. HRVCON-a prezentirao je zapovjednik Desetine za rukovanje vatrom Bitnice SVLR natporučnik Marko Stošić.

Foto: OSRH / 3. HRVCON eFPBG-USA | S. Kirby

O važnosti sudjelovanja na ovakvim zajedničkim uvježbavanjima govorio je natporučnik Stošić: "Ovakve vježbe dobre su za stjecanje novih znanja i iskustava, razmjenjivali smo mišljenja što je bitno za daljnji rad i provođenje sveukupnih zadaća Borbene grupe. Saveznike smo upoznali s našim mogućnostima, a mi smo vidjeli što oni imaju, tako da svi znamo s čime raspolažemo. Procedure i pozivi za vatru su standardizirani, stoga smo u potpunosti kompatibilni s ostalim izvidničkim elementima Borbene grupe". 

Kao jedan od razloga ovako uspješne integracije u sustav vatrene potpore Borbene grupe, natporučnik Stošić istaknuo je izuzetno kvalitetnu preduputnu obuku koju su prošli prije upućivanja u područje aktivnosti.

Foto: OSRH / 3. HRVCON eFPBG-USA | S. Kirby

Vijesti