Zajednička obuka hrvatskih, čeških i mađarskih pilota u Češkoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/obuka_trenazer_14012014_v.jpg
Foto: MORH/ HRZ i PZO

Obuka hrvatskih, čeških i mađarskih pilota na simulatoru helikoptera Mi-171 započela je danas, 14. siječnja 2014. u Ostravi u Češkoj Republici.

Obuka se provodi u sklopu 6. tečaja zajedničke obuke savjetodavnih zrakoplovnih timova (6. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) u kojem se multinacionalne posade helikoptera obučavaju za obuku pripadnika Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Voditelji svih do sada održanih tečajeva bili su hrvatski piloti, a ovim zapovijeda satnik Dalibor Ivelja, nastavnik letenja i kapetan posade na helikopterima Mi-8 i Mi-171 Sh dok je koordinator aktivnosti ispred HRZ i PZO bojnik Boris Panić.

Obuka uključuje 7 sati pojedinačnog naleta te 23 sata teorijske pripreme, a cilj je posade dovesti u uvjete multinacionalnog okružja u kabini helikoptera kako bi se uskladili standardi u normalnim te izvanrednim uvjetima. Posade prolaze kroz letačke zadaće koje uključuju letenje na velikim visinama, slijetanja na nepripremljene terene pokrivene snijegom ili prašinom, reakcije na otkaze motora i druge izvanredne postupke u različitim fazama leta s naglaskom na taktičkoj komponenti obuke.

Nakon jednomjesečne obuke u siječnju u Češkoj posade dolaze u Hrvatsku, u 93. zrakoplovnu bazu HRZ i PZO gdje će u vojarni Zemunik nastaviti s praktičnom letačkom obukom na hrvatskim helikopterima Mi-171 Sh i češkom borbenom helikopteru Mi-24.

Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR) te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defense", ("Pametne obrane").

Tečaj je dio šireg projekta stvaranja međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta (Multinational Aviation Training Centre – MATC) pilota i zrakoplovnih tehničara, u čemu će 93. zrakoplovna baza HRZ i PZO imati značajnu ulogu.

Uz preduputnu obuku, središte bi se razvijalo za područja obuke u letenju u različitim uvjetima koje pruža konfiguracija terena i geografija RH (more, planine), obuku snaga za specijalne zadaće, obuku na strelištima i realnom okruženju uz slijetanje u „pješčanik“ na kojem će se simulirati uvjeti slijetanja u pustinjskom okružju te osnovnu, naprednu i taktičku obuku za letenje sa uređajima za noćno letenje (NVG).

    Hrvatski, češki i mađarski piloti na zajedničkoj obuci u češkoj

    Foto: MORH/ HRZ i PZO

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatski-ceski-i-madarski-piloti-na-zajednickoj-obuci-u-ceskoj/obuka_trenazer_14012014_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatski-ceski-i-madarski-piloti-na-zajednickoj-obuci-u-ceskoj/obuka_trenazer_14012014_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatski-ceski-i-madarski-piloti-na-zajednickoj-obuci-u-ceskoj/obuka_trenazer_14012014_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatski-ceski-i-madarski-piloti-na-zajednickoj-obuci-u-ceskoj/obuka_trenazer_14012014_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatski-ceski-i-madarski-piloti-na-zajednickoj-obuci-u-ceskoj/obuka_trenazer_14012014_05.jpg


Vijesti