Vrhunski sportaši na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/06/vrhunski_sportasi_ugovorni_pricuvnici_hv_02062019_v.jpg
Foto: STO

U vojarni u Požegi počela obuka vrhunskih sportaša Mateja Vidovića i Eliasa Kolege na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništvu za doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske u vojarni "123. brigade HV" u Požegi, u ponedjeljak, 3. lipnja 2019. godine počela je obuka 8. naraštaja vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Služenje je započelo prihvatom i potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, a u ovom naraštaju prihvaćeno je dva ročnika.

Dragovoljnom vojnom osposobljavanju pristupili su vrhunski sportaši Matej Vidović i Elias Kolega (alpsko skijanje).

Obuka ročnika vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju traje 40 radnih dana odnosno osam tjedana. Programski sadržaji podijeljeni su na programska područja, a obuka je vremenski podijeljena u dva razdoblja.

Prvo razdoblje traje dvanaest dana, a usredotočeno je na prilagodbu ročnika vojnom okružju. Ovo razdoblje ujedno je i glavno razdoblje koje obuhvaća zadaće iz slijedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komunikacija, zaštita, reakcija na bojištu, vojna služba i tjelovježba. Ovo razdoblje završava polaganjem svečane prisege 17. lipnja 2019. godine.

Drugo razdoblje traje dvadeset osam dana u kojem ročnicima vrhunskim sportašima omogućuje sudjelovanje na treninzima i sportskim natjecanjima, te otpust.

Foto: STO

Vijesti