Vrhovni zapovjednik savezničkih snaga za Europu posjetio MORH i GSOS

Vrhovni zapovjednik savezničkih snaga za Europu general zbora Bantz John Craddock u pratnji izaslanstva NATO-a posjetio je 14. listopada Ministarstvo obrane i Glavni stožer OSRH-a te se sastao s ministrom obrane Brankom Vukelićem i načelnikom GSOS-a generalom zbora Josipom Lucićem.
Ministar Vukelić i general Craddock izrazili su zadovoljstvo održanim sastankom, tijekom kojega su razgovarali o dosadašnjim postignućima MORH-a i OSRH-a na putu u NATO te o sigurnosnoj situaciji u regiji, kao i o doprinosu Hrvatske UN-ovim i NATO-ovim misijama potpore miru.


„Prošli smo sve aktivnosti obavljene u sklopu reformi Ministarstva obrane i Oružanih snaga i obostrano konstatirali da je Republika Hrvatska već mnogo toga učinila kako bi postala punopravna članica NATO-a“, rekao je ministar Vukelić, dodajući da je i ovim sastankom potvrđena neupitna potpora SAD-a Hrvatskoj na putu u NATO. Ističući da su u tom pogledu MORH i OSRH ispunili sve dosadašnje preduvjete, napomenuo je da mnogo toga još predstoji te da će sve biti dovršeno do očekivanog prijema Hrvatske u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza. „I ovom prigodom jasno sam dao do znanja da će Hrvatska u sklopu A3 inicijative nastaviti surađivati sa zemljama u regiji i nakon ulaska u NATO“, istaknuo je Vukelić, napominjući da je Hrvatskoj iznimno važna stabilnost i mir u regiji te da je spremna prenijeti svoja iskustva zemljama u susjedstvu.
Osvrnuvši se na razgovor o mirovnim misijama u kojima Hrvatska aktivno sudjeluje diljem svijeta, ministar Vukelić je napomenuo da je naš dosadašnji angažman ocijenjen iznimno značajnim, istaknuvši: „To je opredjeljenje Hrvatske, da budemo odgovorna članica međunarodne zajednice te da aktivnim sudjelovanjem doprinosimo izgradnji i očuvanju stabilnosti i mira diljem svijeta jer mi u Hrvatskoj jako dobro znamo što mir i stabilnost znače za razvoj zemlje“. General Craddock posebno je istaknuo doprinos Hrvatske u misiji ISAF u Afganistanu, napominjući da naše napore u tom pogledu iznimno cijene i NATO i Savezničko zapovjedništvo za Europu. „To je teška i opasna zadaća, ali to pokazuje vašu profesionalnost i posvećenost zajedničkom cilju da se izgradi bolja budućnost“, izjavio je, dodavši da Hrvatska daje golemi doprinos i u okviru europskih snaga te da su prepoznati i naši napori u jačanju stabilnosti u regiji. Pozdravljajući sve te doprinose Hrvatske, Craddock je na kraju poručio: „Bit ćemo sretni kad dovršite tranziciju iz partnera u punopravnu članicu NATO saveza“.

Vijesti