Vojni predstavnik RH pri NATO-u održao predavanje o novom Strateškom konceptu NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato_koncept_12072010v.jpg

Vojni predstavnik RH pri NATO-u, general bojnik Drago Lovrić održao je danas, 12. srpnja 2010. godine, predavanje o novom Strateškom konceptu NATO-a i o novoj zapovjednoj strukturi NATO-a.

 

Predavanje je bilo organizirano s ciljem informiranja djelatnika Ministarstva obrane i OSRH koji se bave navedenom NATO tematikom. Izrada novog Strateškog koncepta NATO-a pokrenuta je zbog promjena u sigurnosnom okružju ali i definiranja novih vojnih sposobnosti kako bi se Savez uspješno suočio s novim izazovima. Novi Strateški koncept stavlja naglasak i na odnose s javnošću kao jednog od važnijih elemenata u sudjelovanju u operacijama izvan NATO područja odgovornosti.

Zajedno s izradom novog Strateškog koncepta javila se potreba i za novom zapovjednom strukturom NATO-a. Temeljeni cilj nove strukture je manji, efikasniji i fleksibilniji NATO koji će uspješno obavljati svoje temeljne zadaće kolektivne obrane  i borbe protiv terorizma, ali i proširiti svoje djelovanje na nova područja kao što su društvene mreže.

Na predavanju su između ostalih prisustvovali i zamjenik načelnika GS OSRH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednici svih grana OSRH, ravnatelj HVU-a, načelnici svih Uprava GS OSRH kao i ostali djelatnici MORH-a i OSRH.

Prihvaćanje novog Strateškog koncepta NATO-a  očekuje se na Samitu NATO-a u Lisabonu krajem 2010. godine.



Vijesti