Vodstvo Hrvatskog časničkog zbora poduprlo ulazak Hrvatske u NATO

Ministar obrane Branko Vukelić danas, 4. veljače 2008., primio je vodstvo Hrvatskog časničkog zbora (HČZ) predvođeno s predsjednikom HČZ-a stožernim brigadirom u mirovini Rozarijom Rozgom i dopredsjednicima HČZ-a brigadirom u mirovini Ljubomirom Cerovcem i pričuvnim bojnikom Krunoslavom Sajkom.

Ministar Vukelić istaknuo je uvjerenje kako će suradnja Ministarstva obrane i HČZ-a u budućem razdoblju biti još intenzivnija, a predsjednik HČZ-a sa suradnicima izvijestio je ministra o planu i programu aktivnosti te nevladine udruge koja okuplja više od 15 tisuća hrvatskih umirovljenih i pričuvnih časnika.

U svom prvom susretu s novim ministrom obrane, predsjednik HČZ-a Rozga izvijestio je kako HČZ čvrsto podupire što skoriji ulazak Hrvatske u NATO, smatrajući kako je ulazak Hrvatske u taj vojni savez najbolje jamstvo za dugoročnu sigurnost Republike Hrvatske i stvaranje modernih oružanih snaga.

Također je posebno naglasio kako je HČZ u svojim dosadašnjim susretima, u okviru međunarodnih asocijacija, uvijek isticao činjenicu da je Hrvatska u kratkom vremenu od zemlje primateljice pomoći u obliku misija međunarodnih snaga, postala zemlja koja aktivno sudjeluje u mirovnim misijama diljem svijeta.

Susretu ministra obrane Branka Vukelića i predstavnika HČZ-a nazočio je i hrvatski veleposlanik pri NATO-u Davor Božinović s kojim su predstavnici HČZ-a dogovorili nekoliko zajedničkih tribina vezanih uz informiranje njihovog članstva o ulasku Hrvatske u NATO. Hrvatski časnički zbor osnovan je 1991. godine, a 15 tisuća članova organizirano je na nacionalnoj ali i regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj.

HČZ je član Gaminger inicijative – asocijacije pričuvnih časnika srednje Europe te su od 2002. pridruženi član CIOR-a - asocijacije koja okuplja pričuvne časnike zemalja članica NATO-a.



Priopćenja